61 yaşındaki Azize teyzenin okuma aşkı

61 yaşındaki Azize teyzenin okuma aşkı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 5 çocuğu ve 6 torunu bulunan Azize Doğru Eriten, 61 yaşında üniversiteden mezun olmaya hazırlanıyor.

Ailesinin çeşitli gerekçelerle okutmadığı binlerce kadından biri olan Azize Eriten, okuma hayalini gerçekleştirmek için engel tanımadı.

Çocuklarını, eşi ile birlikte fedakarlıkla okutarak, doktor, öğretmen ve mühendis olmalarına katkı sağlayan Eriten, onlara özenerek eğitimini sürdürmeye karar verdi.

Eşinin desteğiyle ortaokul ve lise eğitimini dışarıdan tamamlayan Eriten, Açıköğretim Fakültesi Ev İdaresi Bölümü'nde öğrenim görüyor.
Mezun olmak için tek dersi kalan Eriten, aynı zamanda belediyenin açtığı el sanatları kursunda usta öğreticilik yapıyor.

Tek dersini de başarıyla geçmek için İngilizce çalışan Eriten, bir yandan da ev işlerini ve öğreticiliği sürdürüyor.

İlerleyen yaşına rağmen okuma azmi ile örnek olan Eriten, tüm kadınlara okumaları tavsiyesinde bulunuyor.

"İçimde üniversite okuma hevesi kaldı"

Okumayı çok sevdiğini vurgulayan Eriten, "Küçükken beni okutmadılar. Bizim zamanımızda kız çocukları okutulmuyordu. İçimde kaldı okumak. Çocuklarımı üniversiteye gönderirken ben de onlara özendim. Orta ve lise diplomamı dışarıdan okuyarak aldım" dedi.

Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici olarak işe başladığını, kitap okumayı çok sevdiğini anlatan Eriten, girdiği üniversite sınavını kazandığını söyledi.

Eriten, "İçimde üniversite okuma hevesi kaldı. Çok şükür kazandım. Çok emek verdim ve çok çalıştım" diye konuştu.

Bütün derslerini başarıyla geçtiğini, İngilizce dersinde biraz zorlandığını anlatan Eriten, Kürtçe ve Arapça bildiğini, İngilizce'de de başarılı olacağına inandığını kaydetti.

Üç kızını üniversitede okutmanın gururunu yaşayan Eriten, "İki çocuğum İngiltere'de. Orada kalsaydım biraz daha dilimi geliştirebilirdim. Çalıştığım için gidemiyorum" dedi.

Okuma yazma seferberliğine tam destek

Okuma yazma seferberliğine destek verdiğini belirterek, tüm kadınlara okumalarını öneren Eriten, hem ev işlerini yürüttüğünü hem üniversitede okuduğunu hem de kadınlara öğreticilik yaptığını, yoğun ve faydalı bir birey olmanın heyecanını yaşadığını anlattı.

"Erkek çocuğun okuma hakkı bir ise kızların ikidir"

Eriten'in eşi Mustafa Eriten, eşi ile gurur duyduğunu,  kız çocuklarının okutulmamasına karşı olduklarını söyleyerek, "Erkek çoğun okuma hakkı bir ise kızların ikidir. Bunun için de 3 kızımızı okuttuk. 3'ü de üniversite mezunu" dedi.

"Okumanın yaşının olmadığını bize gösterdi"

Aziz Eriten, okuma hevesinin önünde engel tanımayarak çevresindekilere de örnek oldu.

Kızıltepe Belediyesi Hanım Eli Kadın Danışma Merkezi'ndeki el sanatları kursunda kursiyer Leyla Karkaş Güçlü, usta öğreticileri Eriten'e özendiklerini, onu her konuda kendilerine rol model seçtiklerini belirtti.

Güçlü, "Onun gibi olmak istiyor, onunla gurur duyuyoruz. Hem annemiz hem de hocamızdır. Okumanın yaşının olmadığını bize gösterdi. İnşallah bizler de onun yolundan gideriz" diye konuştu.

61 yaşındaki Azize teyzenin okuma aşkı

61 yaşındaki Azize teyzenin okuma aşkı

61 yaşındaki Azize teyzenin okuma aşkı