‘84 bin kişiden 6 bin veya fazlası göreve iade edilecek’

‘84 bin kişiden 6 bin veya fazlası göreve iade edilecek’

Habertürk yazarı Sarıkaya, OHAL Komisyonunun 131 bin 922 dosyadan 26 binini sonuçlandırdığını, başvuranlardan 1560’ını haklı bulup kurumuna iade ettiğini belirterek, “Meselenin özü de burada başlıyor. Çünkü 26 bin kişiden 1560’ının haksız ihracı sonucuna varılmış ise 84 bin kişiden belki 6 bin veya fazlası iade edilecek” dedi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, OHAL Komisyonunun, 125 bin 678’i kamu görevinden atılan olmak üzere 131 bin 922 dosyadan 26 binini sonuçlandırdığını, başvuranlardan 1560’ını haklı bulup kurumuna iade ettiğini belirtti.

Sarıkaya, ‘Ohal Komisyonu’ başlığıyla yayımlanan yazısında, meselenin özünün de burada başladığını, çünkü 26 bin kişiden 1560’ının haksız yere ihraç edildiği sonucuna varılmış ise 84 bin kişiden de belki 6 bin veya fazlasının iade edileceğini kaydetti. Sarıkaya, şu görüşleri dile getirdi:

‘BİR MASUM HAKKI İÇİN…’

“Haklarındaki kararın alınması için öngörülen ikinci yılın sonunda dosyası haklı bulunan kişi bu dönemde en azından ekonomik özgürlüğünden yoksun olacak. Unutulmamalı ki “bir masum hakkı, bütün halk için dahi iptal edilemez; bir fert dahi, umumun selameti için feda edilemez…”

“Bir masumu hapse atmaktansa, 10 suçlunun serbest kalmasına razı” anlayışının hakim kılındığı hukuk sistemine sahibiz…

Tabii ki devlet hakkında şüphe duyduğu kişilerin nerede çalışacağına karar verme hakkını elinde tutar; bu devlet olmanın gereğidir… Ancak kişinin ekonomik özgürlüğünü sağlayacak olanaklardan da mahrum edilememesi en temel hukuk kuralıdır.

OHAL Komisyonu’ndaki sohbetimizde bunları da açıkça dile getirdik, bu insanların toplumun içinde yaşam sürdüğüne dikkat çektik... Dediler ki “Kuruluş kanunumuz buna el vermiyor, her birey ile ilgili kararı detaylı araştırma, istihbarat birimleri raporlarını dikkate alarak vermek zorundayız…”

Anlaşılan o ki kanunda değişiklik yapılması halinde bu yönde karar almaya dönük hazırlıkları da var. Onun için de siyasi iradenin karar vermesi gerekiyor…”