ABD'den İran'a 'ateşe hazırız' tehdidi

ABD'den İran'a 'ateşe hazırız' tehdidi

Suudi Arabistan’da petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan Amerika İran’ı sorumlu tutarken, Başkan Donald Trump "ateşe hazırız" tehdidinde bulundu...

Suudi Arabistan’da petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan Amerika İran’ı sorumlu tutarken, Başkan Donald Trump "ateşe hazırız" tehdidinde bulundu. Gelişmeler petrol fiyatlarında da bir ara 1991’den bu yana en hızlı artış yaşanmasına neden oldu.

İran’ın desteklediği Yemenli Şii Husi milisleri saldırıyı üstlenmişti ancak Washington saldırıdan doğrudan İran’ı sorumlu tutuyor. Tahran ise suçlamayı reddediyor.

Saldırı nedeniyle dünya petrol üretiminin yüzde 5’i etkilenmiş durumda. Büyük olasılıkla İHA’larla yapıldığı düşünülen saldırının hedef aldığı alan, Suudi Arabistan’ın en büyük ham petrol işleme tesisini barındırıyor. Olayın ardından Suudi Arabistan petrol üretimini yarı yarıya durdurmuştu.

Bununla birlikte Amerika İran’ın Suudi tesisine saldırıdan sorumlu olduğu iddiasını desteklemek amacıyla uydu fotoğrafları ve istihbarat bilgilerini kaynak olarak ortaya koyuyor.

Amerikan basın ve yayın kuruluşlarına konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer saldırının yönünün ve kapsamının bunu Husiler’in düzenlediğine dair kuşkular yarattığını kaydediyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kanıt sunmadan saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu belirtmişti.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Donald Trump da dün attığı Twitter mesajında doğrudan İran’ı suçlamadı ancak suçluyu bildiklerine işaret ederek, atışa hazır silahlar için kullanılan deyimle, “(silahın) emniyeti çekildi ve cephane hazneye dolduruldu” diye yazarak bir askeri operasyon imasında bulundu.

Trump Pazartesi günü de konuyla ilgili tweet mesajlarına devam etti. Amerika Başkanı Amerika’nın müttefiklerine yardım edeceğini kaydetti.

Trump, “Ortadoğu petrolüne ihtiyacımız yok, aslında orda çok az tankerimiz var ama müttefiklerimize yardım edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yetkililerden biri saldırıların kuzeybatı ve batı tarafından geldiğini kaydetti ve bu yönde Yemen’in bir kontrolu olmadığını söyledi.

Suudi devlet petrol şirketi Aramco, tesiste üretimin normale dönmesinin aylar alabileceğini belirtti. Daha önce bunun haftalar sürebileceği kaydediliyordu.

Petrol fiyatları bir ara yüzde 19 yükseldi, daha sonra düşüş gösterdi. Gün içindeki bu artış 1991’de Irak’ın Kuveyt’i işgaliyle başlayan Körfez Savaşı’ndan bu yana yaşanan en yüksek artış oldu.

Fiyatlar Trump’ın Amerika’nın acil rezervlerini kullanılmasına izin vereceğini açıklamasının ardından düştü. Üreticiler bir sıkıntı yaşanmaması için yeterli stok olduğunu belirtiyor.

İran saldırı konusunda suçlamaları reddederken Husiler daha fazla saldırı düzenleyecekleri tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, BM Genel Kurul toplantıları kapsamında ABD ve İran liderleri arasında bir görüşmenin takvimlerinde olmadığını söyledi. Musavi, “Bu görüşme olmayacak” dedi ve bu yöndeki haberleri ise “spekülasyon” olarak değerlendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov,”Bölgede gerilimin tırmanmasından hoşlanmıyoruz ve ülkelere istikrarsızlığı derinleştirecek hızlı adımlar atmamaları ve hızlı sonuca varmamaları çağrısı yapıyoruz” dedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaysa sivil hedeflere karşılıklı düzenlenen saldırıların “Yemen’de süregelen sert askeri ve siyasi krizin doğrudan sonucu” olabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Husilerin Suudi Arabistan’daki Armaco petrol işletme tesislerine bağlı iki ayrı petrol rafinerisine düzenlediği saldırının ardından tırmanan gerginlik sonrasında taraflara itidal çağrısında bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, bölgede tırmanan askeri durumu son derece endişe verici olduğunu belirtti.

Griffiths tüm taraflara, bölgesel güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturacak ve halihazırda kırılgan olan durumu daha da tehlikeye sokacak bu tür eylemlerden kaçınma çağrısında bulundu.