ABD: Doğudaki YPG'lilerin Afrin'de aile bağları var

ABD: Doğudaki YPG'lilerin Afrin'de aile bağları var

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin Afrin harekâtına ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Suriye’nin doğusunda IŞİD’le savaşan çok sayıda YPG üyesinin Türkiye’nin harekâtı sonrası Afrin bölgesine gittiğini söyledi. Nauert, harekâtın dikkatleri IŞİD’den başka yöne çektiğini belirtti.

‘AFRİN IŞİD’LE MÜCADELEYE ZARAR VERİYOR’

Günlük basın brifinginde soruları yanıtlayan Nauert, “Afrin’de yaşananlar IŞİD’le mücadeleye zarar veriyor. Savunma Bakanı James Mattis’in de dediği gibi bu, dikkat dağıtan bir durum. İnsanların dikkatlerinin IŞİD’den başka yöne çekilmesinin yardımcı olmadığı kesin” dedi.

‘DOĞUDAKİ YPG’LİLERİN AFRİN’DE AİLE BAĞLARI VAR’

Nauert sözlerine şöyle devam etti: “Doğuda birlikte çalıştığımız güçlerden bazılarının Afrin’e gitmeye başladığını görüyoruz. Orada aile bağları var, belki de gitmelerinin bir nedeni bu. Bu, dikkat dağıtan bir durum çünkü IŞİD’le tam olarak istediğimiz gibi mücadele edemiyoruz… Bölgede daha fazla aktör müdahil oldukça durum daha da karmaşık hale geliyor ve krizi çözmekten uzaklaşıyoruz.”

‘ÖSO’NUN ÇİFTÇİYİ ÖLDÜRDÜĞÜ VİDEOYU GÖRMEDİM’

Amerikalı sözcüye, bazı ÖSO militanlarının Afrin’de sivil bir çiftçiyi öldürüp traktörünü çaldığı iddia edilen görüntüler de soruldu. Nauert, videoyu görmediğini ve bu nedenle yorum yapmayacağını söyledi.

ESAD-YPG ANLAŞMASINA DAİR SORUYU YANITLAMADI

Sözcü, bir gazetecinin Afrin’de YPG-Beşar Esad anlaşması hakkındaki ısrarlı sorusunu yanıtlamaktan da kaçındı. Başta ABD’nin Afrin’de varlık göstermediğini söylemekle yetinen sözcü, ısrarlı soru karşısında “Beni köşeye sıkıştırmaya çalışıyorsunuz” tepkisini gösterdi.

‘TÜRKİYE’YLE İLİŞKİMİZE GÜVENİYORUZ’

Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın geçen haftaki Türkiye ziyaretinde konuşulan çalışma grupları için temasların sürdüğünü belirtirken, Türkiye’nin Rusya ve İran eksenine kayıp kaymadığına ilişkin bir soruya da “Türkiye’yle ilişkimize güveniyoruz” yanıtını verdi.