ABD Mahkemesinden Sezgin Baran Korkmaz için yeni karar: Deliller yetersiz

ABD Mahkemesinden Sezgin Baran Korkmaz için yeni karar: Deliller yetersiz

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yakınındaki patronlardan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın kişisel ve şirkete ait mal varlıklarıyla hesapları için Türkiye'de alınan el koyma kararının kaldırılması ABD Utah Federal Savcılığı'nın "Yeterli delil yok" hükmüne dayanıyor.

Utah Bölge Mahkemesi'nde hakim Jill N. Parrish'in 18 Eylül tarihli kararında ABD Hazinesi'nin el koymak istediği Türkiye'deki SBK Holding'e ait mülkler arasında "ikna edici bir bağlantının kurulamadığı" belirtildi ve el koyma kararının reddedildiği ifade edildi.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin 30 Eylül tarihli kararında Sezgin Baran Korkmaz ve aralarında iş insanları Jacob Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel A. Kingston, Sally Kingston ve Lev Dermen (Levon Termendzhyan) de bulunduğu 14 kişi hakkında mal varlıklarına ve kişisel hesaplarına el koyma kararı almıştı.

'Hayırsever' patron Sezgin Baran Korkmaz nasıl oyun dışı kaldı?

Kararın gerekçesi Utah Federal Savcılığı'nın söz konusu kişilerin vergi bağlantılarının incelendiği soruşturmaya uzanıyordu.

ABD HAZİNESİ'Nİ DOLANDIRDILAR

Bu soruşturma kapsamında, Kingstonlar ve Dermen, ABD'deki şirketlerinin 2010-2016 yılları arasında 'yenilenebilir bio-yakıt üretip sattığına' dair sahte belgeler düzenleyerek, ABD Milli Gelirler Vergi Dairesi'nin (IRS) sağladığı yaklaşık 511 milyon dolarlık vergi indiriminden haksız yere faydalanmakla suçlandı. Soruşturma belgelerinde, ABD Hazinesi dolandırılarak elde edilen teşviklerin 134 milyon dolarlık kısmının da Türkiye'deki şirketlere gönderildiği görüldü. Kingston ailesinin dört üyesi ve Dermen, suçlarını kabul edip mahkum oldular.

Aynı dosyada Kingston ailesi üyeleri ifadelerinde, 2014-2018 yılları arasında biyoyakıt dolandırıcılık ağı ile ABD Hazinesi'nden elde ettikleri gelirleri Sezgin Baran Korkmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu SBK Holding'in kontrolündeki inşaat, ilaç şirketleri ile gayrimenkul yatırımları aracılığıyla Türkiye'ye gönderdiklerini itiraf ettiler.

'KARA PARA AKLAMA VE TERÖR FİNANSMANI'

ABD Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki tüm mal varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etti. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin, 30 Eylül 2020 tarihli kararında Korkmaz'ın da dahil olduğu 14 kişi ve 21 şirket hakkında 5549 sayılı yasanın 17. maddesi uyarınca el koyma kararı verdiği bildirildi. Söz konusu madde, "aklama ve terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde" devreye giriyordu. Birkaç gün içinde Sezgin Baran Korkmaz'ın banka hesaplarına erişimi tekrar sağlandı, hem de İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karara karşı savcının bankalara yazdığı yazıyla...