‘ABD’nin kışkırtmalarının farkındayız’

‘ABD’nin kışkırtmalarının farkındayız’

CNNTürk’te Ahmet Hakan’ın ‘Tarafsız Bölge’ programına katılan Mehmet Metiner, İdlip’te yaşanılan gelişmeleri yorumladı.

“Zannetmeyin ki biz kışkırtmaların farkında değiliz” şeklinde konuşan Metiner, “Bizler, Türkiye’nin başına ne tür çoraplar örülmek istendiğinin farkındayız. Birileri Türkiye’yi Suriye’de savaşa sürüklemek istiyor. Olası bir Türkiye - Suriye savaşı Türkiye’ye de, Rusya’ya da bir şey kazandırmaz. Böyle bir savaş en çok ABD’ye yarar” dedi.

RUSYA, TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAZ

Rusya’nın Türkiye’yi tekrar kaybetmeyi göze alamayacağını belirten Metiner şöyle devam etti:

“ABD, Türkiye’den jandarmalık yapmasını istemektedir. Rusya ise; Türkiye’den Amerika’ya karşı hamilik yapmasını istemektedir. Türkiye böyle bir ortamda dik durmaya çalışmaktadır. Türkiye ilk defa hem Amerika’ya karşı, hem de Rusya’ya karşı dik masada dik durmuştur. Türkiye bunu başarmıştır. Rusya Esed’i desteklemektedir. Fakat Rusya, Türkiye’yi Amerika’ya karşı tekrar kaybetmeyi göze alamaz.”

ESED NEDEN GOLAN İÇİN İSRAİL’E MERMİ SIKMAZ?

Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda tek samimi ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Mehmet Metiner, Esad’ı kendi ülkesinin toprak bütülüğü konuşunsa samimi olmamakla suçladı. Metiner şöyle dedi:

“İsrail tarafından işgal ve ilhak edilen Golan tepeleri Suriye’nin toprağı değil midir? Peki, Rusya ve İran Golan konusunda niçin anlamlı bir tepki vermiyorlar? Esed niye Golan için İsrail’e bir tek mermi sıkmaz da, Mehmetçiğimize kurşun yağdırır?

Suriye’nin kuzeyinde ABD bayrakları dalgalanıyor. ABD bayrakları altında PKK devleti kurdurulmak isteniyor. Peki, o topraklar Suriye’ye ait değil midir? Esed İdlib konusunda gösterdiği hassasiyeti niçin ABD bayrakları altındaki PKK devleti için göstermez? Niye oraya yönelik bir saldırıda bulunmaz?”

SURİYE HALKININ KENDİSİ KARAR VERMELİDİR

Suriye halkının kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini vurgulayan Metiner sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Suriye’ye rejim ihraç etmek için çalışmıyor. Suriye halkının diktatörlükten kurtulup yeni bir demokratik anayasa ve serbest seçimler yoluyla kendi rejimini, yani kendi geleceğini kendisi belirlesin istiyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmak Esed diktatörlüğünü savunmak demek değildir. Biz Suriye’nin geleceğinde eli kanlı diktatör Esed’in olmaması gerektiğine dair inancımızı her daim söylemeye devam edeceğiz. Bu bizim temennimizdir. Lakin buna Suriye halkının bizatihi kendisi karar vermelidir, diyoruz. Suriye halkı özgür iradesiyle neye karar verirse, o karar baş göz üstüne diyenlerdeniz.”