ABD’yle krize neden olan silah hangi şehre kurulacak

ABD’yle krize neden olan silah hangi şehre kurulacak

10 gün içerisinde gelmesi planlanan S-400'lerin ilk görev yeri Ankara.

Türkiye ile ABD arasında kriz konusu olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 gün içinde ilk serisinin Türkiye’ye geleceğini açıkladığı S-400 hava savunma sistemleri için ilk komutan ataması yapıldı. Sınıfı hava savunma, rütbesi de albay olan komutanın görev yerinin Ankara olduğu öğrenildi. Türkiye’ye gelecek ilk S-400 bataryasının da Ankara’ya konuşlandırılması, bataryanın bu yıl içinde tam olarak operasyonel olması bekleniyor.

Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı S-400 hava savunma sistemi konusunda ABD ile yaşanan kriz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile G-20 zirvesi için bulundukları Japonya’nın Osaka kentinde yaptıkları görüşmenin ardından çözüme kavuşmasa da gerilimin tonu düştü. S-400 alınması durumunda ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmanın yanı sıra Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücade Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulayacağı açıklamalarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptırım olmayacağını Sayın Trump’ın kendisinden dinlemiş olduk” derken, Trump yaptırımlarla ilgili, “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz” demişti. Erdoğan, S-400’lerin Türkiye’ye geliş tarihiyle ilgili de “Şurada belki bir hafta, 10 gün içerisinde ilk serisi inmiş olacak. Böyle bir noktadayız ve bu konuda her türlü hazırlık, tedbir vesaire bitmiş” ifadelerini kullanmıştı.

SEVKIYAT BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400’lerin çok yakın zamanda geleceğini açıklamasının ardından bu sistemin nereye konuşlandırılacağı da merak konusu oldu. Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde bir süre önce S-400’lerden sorumlu ilk komutan atandı. Hava savunma sınıfında albay rütbesinde olan komutanın görev yerinin Ankara olduğu öğrenildi. S-400’lerin ilk konuşlandırılacağı yerin de komutanın atandığı yer olan Ankara olacağı belirtiliyor. S-400’lerin Türkiye’ye sevkıyatının bu ay içinde başlaması beklenirken, sistemin operasyonel duruma gelmesinin kısa sürede gerçekleşmeyeceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, daha önce bu konuda yaptığı açıklamada “S-400’lerin bu yıl içerisinde operasyonel olmasını bekliyoruz” demişti.

RADARA BAĞLANMAYACAK
Uzun menzilli radar, füzeleri güdümleyen angajman radarı, komuta kontrol aracı ve füze rampası olmak üzere dört ana elemandan oluşan S-400 hava savunma sistemi, sabit değil taşınabilen bir sistem olduğu için istenirse Türkiye’nin başka bir noktasına taşınabilecek. Türkiye’nin Rusya’dan şu anda toplam iki S-400 sistemi siparişi bulunuyor. Türkiye’ye gönderilecek bir S-400 sisteminin 72 füze ateşleme kapasitesi bulunuyor. S-400 hava savunma sistemleri, Türkiye’nin NATO’ya entegre orta ve uzun menzilli hava savunma radar ağına bağlanamayacak; “stand-alone” olarak adlandırılan kendi bağımsız radarıyla kullanılacak. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, daha önce bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400’leri kendi geliştirileceği yazılımla dost-düşman tanıma sistemini yaparak kullanacağını belirtmişti.