Aile Bakanlığı, 'Kaç kadın ve çocuk öldü?' sorusuna yanıt veremedi

Aile Bakanlığı, 'Kaç kadın ve çocuk öldü?' sorusuna yanıt veremedi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2000 yılından bu yana kaç kadın ve çocuğun hayatını kaybettiği sorusunu İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. İçişleri Bakanlığı da topu Emniyet Genel Müdürlüğü’ne attı. Emniyet ise talebe olumsuz yanıt verdi.

Son dönemde başta Emine Bulut olmak üzere çok sayıda kadının cinayete kurban gitmesi üzerine Cumhuriyet gazetesi muhabiri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bilgi edinme talebinde bulundu. CİMER üzerinden Bilgi Edinme Yasası uyarınca yapılan talepte, “2000 yılından bu yana kaç kadın cinayete kurban gitti. Yıllara göre dağılımı nedir? Ayrıca kaç çocuk öldürüldü? Ayrıca yıllara göre şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır” soruları yer aldı.

Kadın cinayetlerini ve çocuk istismarlarına ilişkin davaları bizzat takip eden Aile Bakanlığı, kaç kadın ve çocuğun öldürüldüğü ve şiddete uğradığı sorusuna yanıt vermekten kaçındı. Bakanlık, bilgi edinme sorusunu İçişleri Bakanlığı’na sevk etti. Bakanlık ise talebi Emniyet’e havale etti.

Emniyet de reddetti
Emniyet Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Harekât Daire Başkanlığı, bilgi edinme talebini reddetti. Verilen yanıtta, talep edilen bilgilerin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 7. maddesi kapsamına girdiği savunuldu. 7. maddede bilgi edinme başvurusunun, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olması gerektiği ifade edilerek “Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler. İstenen bilgi veya belge, başvurulan kurum ve kuruluştan başka bir yerde bulunuyorsa, başvuru dilekçesi bu kurum ve kuruluşa gönderilir ve durum ilgiliye yazılı olarak bildirilir” deniliyor.