AKP'de kabine revizyonun ilk ismi Berat Albayrak

AKP'de kabine revizyonun ilk ismi Berat Albayrak

31 Mart yerel seçiminin ardından AKP içinde yaşanan tartışmalar giderek alevleniyor. YSK’nın kararının ardından İstanbul’da tekrarlanan seçimde Ekrem İmamoğlu’nun Binali Yıldırım’a 806 bin oy fark artması, yeni parti çalışmalarıyla birlikte çalkantılar yaşayan AKP teşkilatında tartışmaları üst seviyeye çekti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart seçiminin ardından Bülent Arınç gibi eski yol arkadaşlarının yeni partilere geçişini engellemek için Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu kurup, üyelere 18 bin lira maaş vermesi de etkili olmadı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın ayrı ayrı yürüttüğü yeni parti çalışmaları tüm hızıyla sürerken, AKP cephesinde erken seçim ihtimali daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Yeniçağ'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kaynaklar, 2023 yılında yapılması gereken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin en geç 2021 yılında yapılabileceğini belirtiyor. Erdoğan’ın masasında erken seçim ihtimali dururken, diğer yandan ise Davutoğlu ve Babacan’a karşı yapacağı yeni hamleleri de belirlemeye çalışıyor.

AKP’DE PARTİ İÇİN TARTIŞMALAR BİTMİYOR
AKP’de tartışmaların sadece yeni parti ekseninde olmadığı ve parti içinde farklı tartışmaların da yaşandığı son dönemde yaşanan karşılıklı atışmalarla ayyuka çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla görevden alınan Mardin Büyükşehir Başkanı Ahmet Türk ile ilgili "Ben sadece Ahmet Türk'ü tanıyorum ve ona saygı duyuyorum. Ahmet Türk'ün benim üzerimdeki hakkı şudur. Bu kişinin terörle alakası yoktur. Ahmet Türk'ün terörle alakası yoktur. Barış olsun isteyen biridir"  şeklindeki açıklaması parti içinde büyük tepkiyle karşılandı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Arınç’a gösterdiği tepkide “Dün çıkmış bir ağabeyimiz, yok Ahmet Türk’ün terörle ilgisi yokmuş. Hadi oradan yahu. Hiçbir adam ezbere gerekçelerle, uyduruk gerekçelerle görevden alınmaz" demişti.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ MASADA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti içinde yaşanan tartışmalar ve yeni parti çalışmalarına karşı hamle yapmak için acele etmese de durumun artık kontrolden çıktığının farkına vardı. Önce eski Bakan Ali Babacan’ın istifası, sonra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partiden ihracını beklemeden istifa etmesi yeni parti çalışmalarına hız kazandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmenin olası yeni partilere kaymasını engellemek için yurt gezilerine ve toplu açılış törenlerine yeniden başlasa da vatandaşların tepkisini dindirmeye yeterli olmadı. Başta AKP’li belediyeler olmak üzere kamudaki israfın ekonomik krizle birlikte daha fazla göz önüne çıkması Erdoğan’ı en çok zorlayan konu olarak göze çarpıyor.

Saray’a yakın kaynaklar, yeni partilere oy kaymalarının önüne geçmek için genel seçimin 2021 yılında yapılması seçeneğinin masada olduğunu belirtirken, Erdoğan’ın bu konuda henüz bir kararının olmadığının altı çiziliyor

KABİNE REVİZYONU DA İHTİMAL DAHİLİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumu düzeltmek için bir diğer seçeneğinin de kabine revizyonu olduğunun altı çiziliyor. Erken seçimin gündemde olmadığı bir seçeneği değerlendirmek isteyen Erdoğan, kabinede revizyon seçeneği üzerinde duruyor. Ancak söz konusu değişiklikte en çok merak edilen soru Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın durumu olacak. AKP kulisleri, listenin başına Albayrak’ı koyarken, Erdoğan’ın tavrı belirsizliğini koruyor.