AKP'deki kriz yandaş medyayı da vurdu

AKP'deki kriz yandaş medyayı da vurdu

Daha önce, Star, Akşam ve Güneş gazeteleriyle 24 TV’yi bünyesinde bulunduran TürkMedya’da yaşanan ekonomik krizi gündeme gelmişti. Türkmedya geçen ay bünyesinde bulunan matbaadan 130 kişiyi işten çıkarmıştı.

Türkmedya ekonomik krizle boğuşurken, AKP’ye yakın Yeni Şafak gazetesinde ise siyasi kriz bir kriz yaşanıyor. AKP içindeki siyasi çatlak, gün geçtikçe derinleşiyor. AKP’nin eski lider kadrosundan Abdullah Gül ve Ali Babacan ikilisi ile Ahmet  Davutoğlu’nun partiden ayrılarak yeni parti kurma çalışmaları sonrasında, AKP’li birçok eski yönetici ve yüz binlerce üye partiyi terk etti.

Odatv'nin haberine göre, AKP içindeki siyasi kriz, partiye yakın olan medya yayın organlarında da taşların yerinden oynamasına neden oldu. Keza bu siyasi krizin en önemli göstergelerinden biri de Yeni Şafak gazetesinde yaşandı. Gazete ile son dönemde yolları ayrılan köşe yazarların isimler şöyle; Aydın Ünal, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak, Serdar Tuncer ve Faruk Aksoy…

Bu isimlerin büyük bölümü AKP’deki siyasi denklemin değişmesine paralel olarak, aynı zamanda iktidarın siyasi çizgisinden de büyük oranda koptular. Öyle ki, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski metin yazarı da olan, AKP’li eski vekil Aydın Ünal, partide etkin olan Pelikan yapılanmasına çok sert eleştirilerde bulunmuştu. Kemal Öztürk ya da Özlem Albayrak gibi isimlerin de Pelikancılar tarafından hedef alınması dikkat çekiyor.

TURKUAZ PASTAYI PAYLAŞMIYOR
Yeni Şafak’taki siyasi krizin yanı sıra, bünyesinde Star, Akşam ve Güneş gazeteleriyle 24 TV’yi bulunduran Türkmedya’nın da ekonomik krizini daha önce gündeme getirmiştik.

TürkMedya’da yaşanan bu krizin, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesini kaybetmesiyle ilgili olduğu öne sürülmüştü. İddialara göre; AKP’deki birçok belediye, bünyesindeki şirketler aracılığıyla hükümete yakın medya yayın organlarının yayınlarını yüklü bir şekilde satın alarak destek oluyordu ve reklam desteklerinde bulunuluyordu.

Bir diğer güçlü iddia ise, AKP’ye yakın bu yayın organlarının ekonomik kriz içinde olmalarının asıl sebebi; Turkuvaz Medya Grubu!

Başında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu, kamu kurumlarından ciddi oranda reklam alıyor. Turkuvaz Medya Grubu’nun yayınları olan Sabah, A Haber ve ATV’ye, kamu kurumlarının reklamlarının yönlendirildiği, AKP’ye yakın diğer medya yayın organlarına “üvey evlat” muamelesi yapıldığı iddia ediliyor.

Hükümete yakın medya kulislerinde, tüm bunların Bakan Berat Albayrak’ın bilgisi dahilinde yapıldığı konuşuluyor. Turkuvaz Medya Grubu da elindeki bu büyük reklam pastasını ve iktidar gücünü, “düşman kardeşi” olan iktidara yakın diğer medya yayın organları üzerinde bir sopa gibi kullanıyor.

AKP’ye yakın medyada denklem yeniden kuruluyor. İktidar yanlısı medyanın bir kısmı, AKP’deki siyasi krizi kendi bünyesinde de yaşayıp kopuşlar yaşarken, kimisi ise kendi içindeki kavga ve ekonomik krizle boğuşuyor.

Ortada olan gerçek ise; “Yandaş medya” da denilen AKP’ye yakın medyada, partiden kopuşlarla doğru orantılı olarak krizlerin daha da büyüyeceği…