AKP'liler, AKP'nin itiraz dilekçesini YSK kararı diye yurtturmaya çalıştı

AKP'liler, AKP'nin itiraz dilekçesini YSK kararı diye yurtturmaya çalıştı

AKP’li yazar ve siyasetçilerin, sosyal medya hesaplarından YSK kararının 'hırsızlık' iddiasını doğrulamak için YSK kararının ilk 12 sayfasında yer verilen AKP'nin itiraz dilekçesini, YSK'nin gerekçeli kararıymış gibi sunmaları dikkat çekti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin 4'e karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararın gerekçesi dün açıklandı. YSK'nin internet sitesine yayınlanan 250 sayfalık gerekçede, sandık kurullarının kanuna aykırı oluşturulğu belirtilerek, "CHP adayı ve AK Parti adayı arasında oy farkının 13.729 olması nedeniyle, 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının kanun hükmüne aykırı olarak belirlenmesi ve bu şekilde oluşan sandık kurullarının yaptıkları seçim iş ve işlemlerine itibar edilemeyecek olması, sonuca müessir olay ve haller kapsamında değerlendirilerek seçimin neticesine müessir görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Artı Gerçek'in derlediği habere göre, Gerekçeli kararda AKP'nin iddia ettiği gibi 'oyların çalındığına' dair herhangi bir vurguya yer verilmemesi, başta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın 'oylar çalındı' iddiasını boşa düşürürken, AKP’li yazar ve siyasetçiler sosyal medya hesaplarından YSK kararının 'hırsızlık' iddiasını doğruladığını öne sürdü. Bu iddiayı öne sürenlerin, sosyal medya paylaşımlarında, YSK kararının ilk 12 sayfasında yer verilen AKP'nin itiraz dilekçesini, YSK'nin gerekçeli kararıymış gibi sunmaları dikkat çekti.

AKP'ye yakınlığıyla tanınan yazar Hilal Kaplan'ın, sosyal medya hesabından "YSK 'çaldılar' dememiş mi; bir daha bakın bakalım' notuyla paylaştığı belgede, "İstanbul genelinde kullanılan yaklaşık 300.000 oy pusulasının hukuki durumunun belirsiz hale gelmiş olmasından dolayı seçim sonuçlarının her türlü şüpheden uzak ve kesin olarak belirlenmesine hukuken imkan bulunmadığı, ayrıca tüm bu hata ve usulsüzlüklerin sehven ve münferiden değil, bilakis kasten ve organizeli bir şekilde yapıldığını gösterdiği…" ifadeleri yer alıyor.

Hilal Kaplan'ın bu paylaşımındaki bölüm YSK'nin gerekçeli kararının 11. sayfasındaki AKP dilekçesinde yer verilen iddialardan biri:

YSK “çaldılar” dememiş mi; bir daha bakın bakalım: pic.twitter.com/3c0g3iIbp6

— Hilâl Kaplan (@hilal_kaplan) 22 Mayıs 2019

Ancak Kaplan'ın 'oyların çalındığının teyidi' olarak paylaştığı bu bölüm, YSK'nin gerekçeli kararından bir bölüm değil. Bu bölüm AKP'nin YSK'ye sunduğu itiraz dilekçesindeki iddiadan ibaret.

Kaplan yaptığı bir diğer paylaşımda ise yine gerekçeli kararda yer verilen AKP dilekçesinden bir bölümü payşlaştı. Kaplan'ın 'Ayrıca' notuyla paylaştığı bölümde ise "Cumhuriyet Halk Partisi lehine geçerli sayılan ve oysa hukuken geçersiz sayılması gereken oyların olduğu, CHP lehine geçerli sayılan ancak usulüne uygun bir sayımda geçersiz olması gereken oyların toplamının 35.000 civarında olduğu, bu oy sayısı seçimlerin sonucunu doğrudan etkilediği…" ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca: pic.twitter.com/XiDS1gvWB5

— Hilâl Kaplan (@hilal_kaplan) 22 Mayıs 2019

Oysa bu bölüm de YSK'nin gerekçeli kararı değil. Bu paylaşımda yer verilen ifadeler de gerekçeli kararın 6 sayfasında yer verilen AKP'nin itiraz dilekçesinden.

Gerekçeli kararın en başında "Adalet ve Kalkınma Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan YAVUZ tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 16/04/2019, 20/04/2019 ve 22/04/2019 tarihli aynı içerikli dilekçelerde…" ifadeleriyle başlanarak, ilk 12 sayfada AKP'nin itirazlarına yer veriliyor.

Hilal Kaplan'ın 'YSK'nin gerekçeli kararı' olarak sunduğu bu bölümler, aslında AKP'nin YSK’ye sunduğu dilekçeden kısımlar.

Hilal Kaplan gibi AKP'li Markar Esayan da aynı yönteme başvurarak, bir manipülasyona imza attı. Esayan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "YSK bilinçli ve organize hırsızlığı yakalamış. Sandığa yapılan bu örgütlü darbenin tüm müsebbipleri şimdi yargıya hesap verecek" notuyla birlikte bir metin paylaştı. Bu metinde yer alan iddialar da YSK'nin gerekçeli kararı değil.

Bu bölüm kararın 11. sayfasında yer alan AKP'nin itiraz dilekçesinden bir bölüm.

YSK bilinçli ve organize hırsızlığı yakalamış. Sandığa yapılan bu örgütlü darbenin tüm müsebbipleri şimdi yargıya hesap verecek. pic.twitter.com/rRvp98RFEw

— Markar Esayan (@markaresayan) 22 Mayıs 2019