AKP önünde bir eylem daha

AKP önünde bir eylem daha

Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle 13 yılda 395 kişinin öldürüldüğünü belirterek, “adalet” arayışlarını AKP önünde sürdüreceklerini söyledi.

MA'nın haberine göre, Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle 13 yılda 395 kişinin öldürüldüğünü belirterek, “adalet” arayışlarını AKP önünde sürdüreceklerini söyledi.

Baran Tursun Vakfı verilerine göre, Türkiye’de 2007 yılından 2019’a kadar 395 kişi, polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldü. Öldürülenlerin 91’i çocuk, 86’sı kadın, 218’i ise yetişkinlerden oluşuyor.

2007 yılında oğlu Baran Tursun polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesi öldürüldükten sonra 2010 yılında Baran Tursun Vakfı’nı kuran Mehmet Tursun, ‘Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu’nun (PVSK) değiştirilmeden bu tür ölümlerin daha çok artacağını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’ın haberine göre, 2007 yılında “Polisin eli kolu bağlı” diye bir kampanya başlatıldığını ve bu kampanya çerçevesinde “Polis yakalıyor, adalet serbest bırakıyor, mahkeme serbest bırakıyor” şeklinde bir algı yaratıldığını kaydeden Tursun, bu algının sonucunda polise duraksamadan ateş etme yetkisi verildiğini söyledi.

PVSK’nin 16’ncı maddesinde yapılan değişikle birlikte polisin sınırsız yetkilerle donatıldığını ifade eden Tursun, “Polisin öngörüsü ve makul şüphesi sonucunda 2007 yılından bugüne 395 insan polis tarafından öldürüldü” dedi.

“Çoğu cezasızlık ve beraatle sonuçlandı”

“Öngörü ve makul şüphe” kavramlarının soyut olduğunu belirten Tursun şunları söyledi:

“Evinde mutlu olan bir polisin öngörüsü ile gayri resmi işlere bulaşan bir polisin öngörüsü bir olur mu? Kürtlerden nefret eden, solculardan nefret eden bir polisin öngörüsü bir olur mu? Onun için bu öngörü soyut bir kavramdır.

“395 kişinin bütün davalarına gidip geldiğimizde, sanık polis, ‘Ben yasanın bana verdiği yetkiye göre iş yapmışım, yasa bana makul şüphe ve öngörü yetkisi veriyor’ şeklinde kendini savunuyor. Bu savunmalardan sonra davaların çoğu
cezasızlık ve beraatla sonuçlandı.
”AKP önüne gideceğiz”
PVSK’nin 16’ncı maddesi değişmediği müddetçe cezasızlık politikasının devam edeceğini ve ölümlerin daha çok artacağını belirten Mehmet Tursun, polis tarafından “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla öldürülen tüm ailelerle birlikte partilerin önünde adalet arayacaklarını söyledi:

“Artık bizde öğrendik siyasi partilerin önüne gitmeyi ama bizim muhatabımız hükümet ve devlet olduğu için iktidar partisinin önüne gidip, ‘Çocuklarımızı neden öldürdünüz? Bu çocuklardan hangi birisi polisin kafasını kırdı, taş attı, polise yan baktı? Madem taş atmadı, madem yan bakmadı, kafasını kırmadı, bu çocukları neden öldürdünüz? Haydi öldürdünüz neden ceza vermediniz?”