AKP Sözcüsü Ünal: Yargı muafiyeti sadece 15-16 Temmuz'u kapsıyor 

AKP Sözcüsü Ünal: Yargı muafiyeti sadece 15-16 Temmuz'u kapsıyor 

AKP Sözcüsü Ünal, KHK ile 15 Temmuz ve sonrasında 'terör' eylemlerine müdahale eden sivillere getirilen yargı zırhıyla ilgili yaptığı açıklamada bu düzenlemenin sadece 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahını kapsadığını söyledi.

Ünal, KHK'da bu şekilde bir tarih sınırlaması olmadığının belirtilmesi üzerine "Bu düzenleme son derece sarih" dedi. Mahir Ünal’ın partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısından öne çıkanlar şöyle:

Bir şeyi netleştirelim. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü, yani sadece o gece ve devamı niteliğindeki 16 Temmuz sabahıyla ilgili. Eylemlerin bastırılması ibaresi, 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. Burada yer alan terör eylemleri ibaresi de, darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla yazılan bir unsurdur. Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. O gece ve sabahında darbe girişimine karşı göğsünü siper etmiş, ülkesini çıplak elleriyle tutmuş o kahraman insanların ülkelerini korumalarından dolayı ülkelerini canları pahasına korumalarından dolayı, onlara dönük hukuki sorumluluk doğmasın diye yapılmıştır.

KHK'daki cümlede tarihler yazıyor. Devamından kastedilen 16 Temmuz sabahıdır. Diğer terör olaylarını kapsayan bir ifade yasa yapım tekniği açısından orada mevcut değil. Ülkesini darbecilerden korumak için sokağa çıkan darbeye direnen insanları kapsadığı çok açık. Buradan yola çıkarak kara propaganda yaparak, iç savaş vs. söz konusu değil. Buradan felaket tellallığı çıkarmasınlar. Bu yalanları yapanların ne yaptıkları ortadadır. Birisi bir söz söylediğinde önce söze sonra söyleyene bakın.Türkiye'de bir kargaşa bekleniyor vs. söz konusu değil. Alınan karar son derece açık ve net. Birilerinin başka anlamlar çıkarmasını kabul etmiyoruz.

'BUGÜNE ŞAMİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLMESİ…'

O gece ve o gecenin sabahında darbe girişimine karşı göğsünü siper etmiş, darbeyi engellemek için ülkesini çıplak elleriyle tutmuş o kahraman insanların ülkelerini canları pahasına korumalarından dolayı onlara dönük herhangi bir hukuki sorumluluk doğmasın diye bu düzenleme yapılmıştır. Dolayısıyla buradan yola çıkarak bu düzenlemenin bugüne şamilmiş gibi, bugünkü diğer terör eylemleriyle ilgiliymiş gibi gösterilmek istenmesi tamamen dezenformasyondan ibarettir.

'SİVİLLERİN EKLENMESİ SON DERECE DOĞAL'

Şu anda zaten ilgili düzenlemeyi sizinle paylaştım. Bu düzenleme son derece sarih. Sizin ifade ettiğiniz ihtimaller değil, o gece gerçekleşenler üzerinden konuşuyoruz. Daha önce yapılan düzenleme ile o gece darbeye dönük, darbeyi engellemeye dönük asker, emniyet çalışanı ve kamu personeliyle ilgili bir koruma kararının yanına, o gece ülkesini korumak için sokağa çıkan ve bunun da tespit altında olduğu kişilerin eklenmesi gayet normal. Burada kanun yapıcının maksadı herhangi bir şekilde ülkesini korumak için sokağa çıkan kişilerin hukuki soruşturma görmemesi için bu yapılmıştır. Bu da son derece doğaldır.

'AK PARTİ'NİN YAPTIKLARI ORTADADIR'

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. 16 yıldan beri iktidarda olan AK Parti'nin 16 yıldan beri bu ülke için yaptığı ortadadır, aldığımız kararların ne için alındığı ortadadır. Bizim bu ülkenin istikrarı, dönüşmesi, büyümesi için 16 yıldan beri yaptığımız ortadadır. Dolayısıyla bu yalanları, bu tezviratı, kara propagandayı yapanların da ne yaptıkları ortadadır. (OHAL'le ilgili olamayan kanunlar KHK'lar ile çıkıyor eleştirisi için) Hükümetin tasarrufudur.