AKP’den Bahçeli’ye flaş tepki: ‘Seçime giderken intihar mı edeceğiz?

AKP’den Bahçeli’ye flaş tepki: ‘Seçime giderken intihar mı edeceğiz?

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin kısıtlanmış genel af çağrısının tartışmaları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nokta koyduğu çağrı için AKP’den tepkiler sürüyor. Partinin en etkin isimlerinden birinin “Yani yeni bir Rahşan affı mı çıkarmamız isteniyor? DSP’ye getirdiğinin ne olduğu henüz hafızalarımızdan silinmedi...” yorumunu yaparken, hukukçu kimliği ile öne çıkan bir AKP’li ise ‘Seçime giderken intihar mı edeceğiz’ dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçime kısa bir süre kala kısıtlanmış genel af teklifinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Böyle bir düşüncemiz kesinlikle yok’ dediği teklif için AKP’nin önde gelen isimlerinin tepki gösterdiği kaydedildi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “Rahşan affı mı?” başlıklı yazısında, Bahçeli’nin Twitter üzerinden yaptığı çıkış sonrası konuştuğu AKP’nin en etkin isimlerinden birinin, konudan haberinin olmadığını belirttikten sonra teklifle ilgili “Yani yeni bir Rahşan affı mı çıkarmamız isteniyor? DSP’ye getirdiğinin ne olduğu henüz hafızalarımızdan silinmedi...” tepkisinde bulunduğunu aktardı. Sarıkaya, özetle şunları yazdı:

“Adının yazılmasını istemedi, nedeni de parti içinde konunun enikonu tartışılmadan bireysel görüşünün yazılmasını istememesinden kaynaklıydı.

Hemen ardından aradığım partinin hukukçu kimliğiyle öne çıkan ismi de benzer tavrı sergiledi, “Seçime giderken intihar mı edeceğiz?” dedi.

1 hafta önce bu konuda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un benzer çağrısının olduğunu anımsattı. Bulut’a yanıtın, Adalet Bakanı Gül’ün olumsuz tepkisiyle verildiğini vurguladı. Nitekim Başbakan da dün Gül’ün sözlerini tekrar etti: “Gündemimizde genel af yok.”

NE OLMUŞTU?

Konunun tartışılmasının dahi geçmişte yarattığı sorunlara da dikkat çeken ismin sözünü ettiği, Rahşan Ecevit’in 1998 Temmuz’unda cezaevinde annesi ile kalan küçük Aylanur’un durumundan etkilenmesi üzerine DSP Parti Meclisi toplantısında af çıkarılması teklifiyle başlayan süreç.

Bahçeli, dün Twitter’da adını andığı kişilerin de içinde bulunduğu kesimin Rahşan Ecevit’in teklifiyle aftan yararlanmaları engellendiği için eleştiride bulunan Milletvekili Ali Güngör’ü de o tarihte partiden ihraç etmişti.

Af tartışmaları hapishanelerde isyan hareketlerini tetiklerken, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bunu affın TBMM’den çıkarılmamasına bağlamıştı.

CEZAEVLERİ BOŞALDI, 2 YILDA YÜZDE 20 FAZLASIYLA DOLDU

Kamuoyuna “Rahşan affı” olarak kazınan cezaların indirilmesi yoluyla sağlanan af 22 Aralık 2000’da çıktığında cezaevleri boşaldı -2 yılda % 20 fazlasıyla doldu-.

DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti, tepkileri dikkate alarak TBMM’nin af çıkarma yetkisini zorlaştırdı.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın, o dönem muhalefet milletvekili olarak ürettiği Anayasa değişikliği formülü nedeniyle adıyla da anılan düzenleme yapıldı.

Buna göre daha önce Meclis Genel Kurulu’nda yer alan çoğunluğun bir fazlasının oyu yeterli iken, Anayasa’nın 87. maddesine konulan düzenleme ile TBMM’nin üye tam sayısının “5’te 3’ünün kararına” bağlandı.

‘BİR KEZ SÖZ EDİLDİ Mİ GERİ BİR GÜN GELİYOR’

Yani af için 330 milletvekilinin onayı şart.

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP toplamı yetiyor.

Ancak 18 yıl öncesinin olumsuz etkisinin devam ettiği anımsanırsa olanaksız gözüküyor.

TBMM’den 1 hafta içinde geçirmenin zorluğu da cabası...

Çünkü 1 hafta sonra 21 Mayıs’ta milletvekili aday listesi açıklandıktan sonra TBMM’yi çalıştırıp af çıkarmak kolay görünmüyor.

Hatta, cezaevlerinde yaratacağı etki de göz önüne alınarak tartışılmasına dahi olumlu bakılmıyor.

Ancak unutulmasın ki Türkiye’de “af, seçim ve tezkere” sözü bir kez edildi mi gerisi bir gün mutlaka geliyor.”