Akşener:   iktidarı esnafa yardım eli uzatmaya çağırdı

Akşener: iktidarı esnafa yardım eli uzatmaya çağırdı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener koronavirüs salgını nedeniyle esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekti.


Akşener,esnafa çalışan başına 10.000 lira işletme sermayesi desteği ve faizsiz ve ödemesi bir yıl sonra başlayacak şekilde 36 aylık işletme kredisini verilmesini, Bağkur ödemelerine en az 3 aylık muafiyet getirilmesini, vergi ve SGK ödemelerinin yapılandırılmasını ve her haneye kişi başına 500 lira doğrudan devlet yardımı yapılmasını önerdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener koronavirüs salgını nedeniyle esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, iktidarı esnafa yardım eli uzatmaya çağırdı. Akşener, esnafın salgın süresince faturalarını ödeyemediği bu nedenle elektrik ve sularının kesildiğine dikkat çekerek bu durumun esnafın kalan son iş yapma imkanını da elinden aldığını ifade etti.

Esnafa kepenk indirmekten başka çare bırakılmadığına vurgu yapan Akşener, esnafa çalışan başına 10.000 lira işletme sermayesi desteği ve faizsiz ve ödemesi bir yıl sonra başlayacak şekilde 36 aylık işletme kredisi verilmesini, Bağkur ödemelerine en az 3 aylık muafiyet getirilmesini, vergi ve SGK ödemelerinin yapılandırılmasını ve her haneye kişi başına 500 lira doğrudan devlet yardımı edilmesini önerdi.

"BORCU ÇOK GELİRİ YOK OLAN ESNAF İÇİN KEPENK İNDİRMEKTEN BAŞKA ÇARE BIRAKMIYORSUNUZ"

Akşener konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Buradan iktidardakilere sesleniyorum böylesine zor bir dönemde, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının ertelenmesi beklenirken üstüne ödenemeyen faturalar nedeniyle, elektriğinin ve suyunun kesilmesi, açma-kapama bedeli alınması esnafın kalan son iş yapma imkanını da elinden alıyor.

Borcu çok geliri yok olan esnaf için kepenk indirmekten başka çare bırakmıyorsunuz. “Çalışan başına 10.000 lira işletme sermayesi desteği” önerimizi işte bunun için yapmıştık. Bu önerimizde ısrarlıyız. Küçük işletmelere ve esnafımıza, çalışan başına 10.000 lira tutarında en az bir yılı faizsiz ve ödemesi bir yıl sonra başlayacak şekilde 36 aylık işletme kredisini “can suyu” olarak verin. Yanında 3 kişi çalışan bir berber esnafımız, 30.000 lirayı 7 kişi çalıştıran bir restoran sahibi, 70.000 lirayı hemen bugün alsın ve işyerini açık tutabilmek için kullansın. Nakit akışına destek olmak amacıyla Bağkur ödemelerine en az 3 aylık muafiyet getirin bu ödemeleri devlet yapsın. Esnafımızın 2020 Mart ayından itibaren yıl sonuna kadarki bütün vergi ve SGK ödemeleri Ocak 2021’den başlamak ve vade farksız 24 ayda ödenmek üzere yapılandırılsın. Buna elektrik su ve doğalgaz faturaları da dâhil edilsin. Zaten işlerine “kaldıkları yerden” devam edemeyen esnafımız yakın gelecekte bu borç yükü altında ezilme tehlikesi ile karşı karşıya. Bugün, azalan talep ve artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren esnafımızın önemli bir kısmı dükkânını açtığında, iş yerini kapalı tutmaktan daha fazla zarar eder duruma düşebilir. İşte bu nedenle “Her haneye kişi başına 500 lira doğrudan devlet yardımı” önerimiz tam da bu esnafımız için hayati önem taşıyor.

Önermek bizden uygulamak sizden. Alın, uygulayın. Sadece KOBİ’lerimiz için yaklaşık 700 Milyar lira ödenmesi gerekiyordu. Damat Bakan’ın Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinde doğrudan destekler GSYH’mızın %3’ünü bulmuyor. Atalarımızın güzel bir sözü var; “Dereye su gelinceye kadar, kurbağanın gözü patlar” derler. Kendilerine “evde kal” dediğiniz esnaflarımıza hayatta kalabilmeleri için yardım elini acil olarak hemen bugün uzatmanız gerekiyor.