Akşener’den liderler zirvesi talebi

Akşener’den liderler zirvesi talebi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fox TV “Çalar Saat” Programında İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu.

Akşener, ateşkesi olumlu karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Diğer taraftan gözlem noktalarımız şimdi M4 karayolunda 6 kilometre aşağıya doğru olan kısımda da Rus askeri devreye girecek güvenlik açısından dolayısı bizim gözlem noktalarımız Suriye askerleri ile çevrili bu gözlem noktalarının durumu ne olacak? Onu bilmiyoruz herhalde savunma bakanları görüşecek. TOKİ’nin ev yapacağı bölge var, Türkiye'ye gelmiş olan Suriyeli gidecekti o konu belirsiz ve sonuç itibariyle bir adımı olumlu, diğer konularda bir soru işareti var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekranlara yansıyan ‘Esat ile görüşüldü mü?’ sorusu ile birlikte, MHP lideri Bahçeli’nin ısrarla vurguladığı Putin'in özür dilemesi ve Türkiye'nin tazminatı istemesi konularına da değinen Akşener sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Erdoğan'a Sizin aracılığınızla bir teklifim var, biz muhalefet olarak hiçbir konuyu Sayın Erdoğan'dan öğrenemiyoruz veya ilgililerinden öğrenemiyoruz, devlet bilgisini öğrenemiyoruz. Dolayısı ile bu konuyla ilgili hem mutabakat hem Suriye'de olanlarla ilgili Sayın Erdoğan'ın ister toplu olarak, isterse de tek tek liderleri çağırıp kendisiyle bilgi vermesinin onlarla görüşme yapmasın toplu olarak da olabilir, liderler zirvesi yapmasının Türkiye açısından çok doğru olacağını düşünüyorum.”

BU İŞLERİN SAHİBİ MECLİSTİR

Muhalefet ülke çıkarlarını ilgilendiren konularda oldukça hassas davranırken, havuz medyasının ve iktidarın hiç dikkatli olmadığını belirten İYİ Parti lideri Akşener, devlet ciddiyetinin ve devlet aklının oluşmasını şart olarak gördüğünü vurguladı.

Meclisin yok farz edilerek işlevsizleştirildiğine dikkat çeken Akşener, bunun sebebi olarak Cumhurbaşkanlığı sistemini gösterdi. Akşener, “Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter demokrasiye dönmekten başka çaresi yoktur”, dedi.

CUMHURİYETİN DIŞ POLİTİKADA ORTAYA KOYDUĞU BİR VİZYON VAR

Kamuoyunda tartışılan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Suriye Ordusu’nun saldırısı sonrasında aranmaması konusuna da değinen Akşener şunları söyledi: “Anamuhalefet partisinin genel başkanı aradığında dönülür. Bütün bunlara baktığınız zaman, hislerin önde olduğu ve devlet aklının, ciddiyetin ortada olmadığı bir resim ile karşı karşıyayız. Öncelikle Sayın Erdoğan'a bu hislerden kurtulmasını ve büyük bir ciddiyetle ve akılla Suriye politikası ve AB politikası, Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili politikayı ve aynı zamanda da Rusya ile olan ilişkileri yönetmesini, Türkiye'yi bunu böyle yönetmesini talep ederdim birincisi bu.

İkincisi Atatürk'ün cumhuriyet kurulduktan sonra dış politikada ortaya koyduğu bir vizyon var. Şimdi Ortadoğu'nun bu bölgesi Osmanlı toprağı, biz ne yaptık bir İstiklal Savaşı verdik 1. Dünya Savaşı'nda yenildik ve sonra Misak-ı Milli sınırları içerisinde bir Cumhuriyet kurduk. Şimdi cumhuriyetin temel vizyonu, dış politikada özellikle İslam dünyasının içinde taraf olmamak üzere, içişlerine karışmaması üzerine, karışmayalım sizlere tavsiyem budur. Orada bir problem çıkıyor, taraf olmak yerine uzlaştırıcı olma, barıştırıcı olmak vizyonu var. Sayın Erdoğan işbaşına geçtiğinden beri, dış politikada, dışişlerinde ki bütün kariyer memurlarını küçümsediler ve monşer dediler. Halbuki onlar bir devlet aklı ve devlet hafızasıydı.”

ATATÜRK'ÜN VİZYONUNA GERİ DÖNÜLMESİNİ İSTERDİM

“Kadim aklı, devlet aklını, devlet ciddiyetini ve kariyer memurluğundan gelen o alana yeniden dönüştürülmesini ve Atatürk'ün vizyonuna geri dönülmesini isterdim” diye sözlerine devam eden Akşener şunları da söyledi: “Bir başka konu ise çok şahsi duygularıyla hareket ediyor Sayın Erdoğan, bundan çıkması gerektiğini söylerdim. Suriye'de ne işimiz var diye, soranlara çok çirkin saldırıldı. Türkiye'de bugün Suriye'de ne işimiz var diyemeyiz. Ama, 10 yıl evvel Suriye'ye biz niye gittik, o soruyu sormak zorundayız. O gün YPG PKK PYD yoktu Suriye'de. Esad'ın devrilmesi ile ilgili bir sistem için, BOP Eşbaşkanı o sistem içine girdi ve sonuç itibariyle, bugün biz ne kazandık o 10 yılın sonunda?”

ERDOĞAN’IN DİLİYLE BU TUZAĞA DÜŞÜLDÜ

TBMM’de çıkan kavgaya da değinen Akşener, şöyle konuştu: “Sayın Erdoğan kahkahalarla şehitleri andı, arkasından tepki gelince Sayın Kılıçdaroğlu’nun şehitler tepesi polemiğine getirdi, sonra Sayın Kılıçdaroğlu’na hakaretlerle saldırdı. Sonuç itibariyle de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri tepki verdi. Bu doğru mu? Hayır, zaten meclisin işlevsiz, saygınlığın ortadan kaldırıldığı, Ak Parti Milletvekilleri dahil kimsenin kıymeti harbiyesinin bulunmadığı bir süreçteyiz. Sayın Erdoğan'ın bu dilinin sonuçları olarak bu tuzağa düşürüldü. O hakaretler edildi, ama Sayın Kılıçdaroğlu'na edildi, tepki gösterildi ve biz neyi konuşuyoruz şu anda, Erdoğan’ın söyledikleri unutuldu.”