Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna: Kişiye özel ranta izin veremeyiz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna: Kişiye özel ranta izin veremeyiz

Yeni imar yönetmeliği hazırlığında olduklarını söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna, ihtiyaç olmadıkça emsal artışı yapılmayacağını söyledi.

Tuna, dikey mimari konusunu çikolata örneğiyle açıkladı: Etrafı dubleks binalar olan bir parsel var, ortada bir tane yüksek bina. Bu olmaz. Çikolatayı ya beraber yiyeceğiz ya sen de yemeyeceksin.

Başkanlık koltuğundaki bir ayını değerlendiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, belediyenin mali durumundan Ankara'nın sanayi merkezi olmasına, Uluslararası Fuar Alanı'nın nereye yapılacağından Ankapark'ın geleceğine, Melih Gökçek döneminin değerlendirmesinden ulaşıma ve imar yönetmeliğinde yapmayı planladığı değişikliklere kadar pek çok konuda soruları yanıtladı.
Habertürk'e konuşan Tuna, büyükşehirin gelirlerini artırıcı önlemler alacaklarını söyledi. Tuna, belediyenin borç durumuyla ilgili, "Bütçe açısından rahat olanını ben duymadım. Herkes sıkıntı yaşıyor. Biz de kasayı toparlamaya çalışıyoruz. İnşallah güzel şeyler olacak" dedi.

'ANKAPARK İÇİN ELİMİZİ SIKAN YOK'

Ankapark için yatırımcı arandığını yineleyen Tuna, temaparkın profesyoneller tarafından işletilmesi gerektiğini söyledi. "Şu anda elimizi sıkan birisi yok, bekliyoruz" diyen Tuna, şöyle devam etti:

"Burayla ilgili proje hazırlayacak birisini bekliyoruz. 'Ankapark'ın tam kapasite çalıştığında 3 bin kişinin istihdam edilmesi gerekiyor' diyorlar. İşi bilen profesyonel ekip tarafından yönetilmesi lazım" "Yatırımcı bulunamaması durumunda Ankapark'ı belediye işletecek mi?" sorusuna Tuna, "Belediye nasıl işletsin?" cevabını verdi. Tuna şöyle devam etti:

"Talip çıkmayacağı yönünde karamsar düşünmemek lazım. Olur, inşallah. Bir inşaat yaparsın, daha bitmeden gelip 'Satıyor musunuz?' diye sorarlar. Burada da bir inşaat var ama gelip soran oldu mu? Ben görmedim."

'EKMEK PARASINA GİTMEK GİBİ BİR MEVZU DEĞİL, KEYFİ BİR DURUM'

Yatırımcı adaylarının, belediye tarafından bir garanti ya da sübvansiyon istemesi durumunda bunu vatandaşa soracağını söyleyen Tuna, "Otobüsleri sübvanse ediyoruz. Çünkü sosyal bir iş, bizim birincil görevimiz. Burada da sübvanse edelim mi, etmeyelim mi? Sonuçta bu ekmek parasına gitmek gibi bir mevzu değil. Biraz daha keyfi bir durum" dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak yeni bir imar yönetmeliği hazırlığında olduklarını belirten Tuna, kamu ihtiyacı olmadıkça emsal artışı yapılmayacağını söyledi. Tuna, dikey mimari konusunu çikolata örneğiyle şöyle açıkladı:

'ÇİKOLATAYI YA BERABER YİYECEĞİZ YA SEN DE YEMEYECEKSİN'

"Hayatta çikolata yiyemem diyemezsin. Rejim yapan insan bile güzel bir çikolata gördüğünde yer. Ama her gün çikolata da yenmez, zarar verir. Her zaman, her yere yüksek bina da kenti bozar. Doğru ve uygun yerlere yapılmalı. Kentsel dönüşüm alanıdır, yüzlerce kişiyi ilgilendirir, o zaman olur. Ama, kişiye özel ranta izin veremeyiz. Etrafı dubleks binalar olan bir parsel var, ortada bir tane yüksek bina. Bu olmaz. Olursa ne olur? Cebinden çıkarıp çikolatayı yemiş, etrafındakiler de ona bakmış olur. Çikolatayı ya beraber yiyeceğiz ya sen de yemeyeceksin."

'FUAR ALANINA METRO GARANTİSİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerinin değiştirilebileceğini ifade ettiği Ankara Uluslararası Fuar Alanı için Akyurt'tan tam anlamıyla vazgeçilmediğini söyleyen Tuna, şöyle devam etti:
"Ticaret erbabının en büyük endişesi, metro istasyonu olmaması. O konuda, tereddüt olmayacağını düşünüyorum. Orada bir metro durağı olacağını Başbakanımız Binali Yıldırım'dan duymaları için bir talebimiz var. Ben Sayın Başbakanımızla konuştuğumda 'Fuar alanına metro bağlantısı veriyoruz' dedi ama ticaret erbabı Başbakanımızdan duymak istiyor. Bizim de onunla ilgili bir toplantı talebimiz var."

'TEK SORUNUMUZ ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'NE AYLIK 3 MİLYON KİRA ÖDENMESİ'

Mamak'a taşınması planlanan ancak açılan davalar sonucunda taşınma işlemi durdurulan AŞTİ ile ilgili de düşüncelerini açıklayan Tuna, şunları söyledi:
"AŞTİ'nin taşınması gibi bir şey düşünmedim. Bakım onarım gerekiyorsa yapılır ama oradan kalkmasını gerektirecek bir durum yok. Otobüs firmaları da oradan kalkmasını istemiyor. AŞTİ'yle ilgili büyükşehir olarak tek bir sorunumuz Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) aylık 3 milyon kira ödememiz. AŞTİ'nin geliri 500-600 bin TL civarında. AOÇ'ye ödediğimiz kira ile otobüs seferlerini artırırım, suya indirim yaparım. Kira kanundan kaynaklanıyor. Bunu çözmek için de CHP'li ve MHP'li arkadaşlarla görüştük. Grup başkanlarına iletecekler. Kanun düzenlemesi gerekiyorsa yapılacak. AOÇ istiyorsa AŞTİ'nin gelirlerini de onlara verelim. Biz bir şey istemiyoruz, derdimiz vatandaşın işinin görülmesi."

'ANKARA'YA TURİST GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi ve bölgedeki Anafartalar, 100. Yıl ile Ulus çarşılarının yıkılması konusundaki görüşlerini açıklayan Tuna, "Bu benim mebusluk dönemimde başlayan bir proje. Çalışma süreci devam ediyor. Bir kişinin keyfiyle de olacak bir şey değil. O bölgenin turizm açısında daha iyi bir yer olması için yapılan bir çalışma. Ankara'ya turist getirmeye çalışıyoruz. Turist gelince nereye götüreceksin? Ulus'a, Kale'ye, Hacı Bayram'a ve Hamamönü gibi yerlere götüreceksin. Çayyolu'na Batıkent'e mi götüreceksin?" cevabını verdi.

'ERYAMAN STADI BİTİNCE 19 MAYIS YIKILACAK'

19 Mayıs Stadı'nın yıkılacak olmasın nedeniyle gündemde olan Eryaman Stadı'yla ilgili de açıklamada bulunan Tuna, "Eryaman'daki stadın inşaatı arsa karşılığı verilmiş, yani para problemi yok. Ödenekle ilgili bir sıkıntımız yok. İnşaat devam ediyor. Mümkün olan en kısa sürede stadın bitirilmesi için çalışıyoruz. Spor Bakanlığımız da 19 Mayıs'ın yıkımı için tamamlanmasını bekliyor" diye konuştu.

'GÖKÇEK'E HERKES KARŞI ÇIKTI'

Kendisinden önce 23.5 yıl Büyükşehir'i yöneten Melih Gökçek'in yaptığı yatırımlarda mahkeme süreçleriyle çok uğraştığını belirten Tuna, "İlk yıllarında yapılmayanı yapıyordu. Sosyal olarak örnek işler yaptı. Bu işleri yaparken de mahkeme süreçleriyle çok uğraştı. Bir şey yapacaksa herkes karşı çıktı. Ciddi bir yatırım yapmasına, sebeplerini detaylı olarak bilemem ama mahkemelerle hep engel olundu. Çok daha verimli çok daha kalıcı yatırımlar yapabilirdi" dedi.

'HER TÜRLÜ GÖRÜŞ VE KANAATE AÇIĞIM'

Tuna, "İnsanlar benimle aynı düşüncede olmak zorunda değil. Herkese adaletli davranınca ben huzurlu olurum. Her türlü görüş ve kanaate açığım. Netice de şehir hepimizin" diye konuştu.