Ankara’da son tango

Ankara’da son tango

Trump’ın 9 Ekim’de gönderdiği skandal mektubun yarattığı gerginliğin gölgesinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki heyet bugün Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Pence’i Saray'da kabul etti.

1 saat 40 dakika süren toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmaması, gerginliğin düşürülemediğinin işareti olarak yorumlandı.

Ankara kulislerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin Türkiye'nin kırmızını çizgilerini ABD Başkan Yardımcısı'na bir kez daha ilettiği ve 13 Kasım'da Washington'da gerçekleşmesi planlanan ABD Başkanı Trump ile görüşmeye ilişkin gelişmelerin ele alındığı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de yapacağı görüşmeler sonrasında ABD seyahatinin netlik kazanacağını açıklamıştı. Ankara’ya hakim görüş, seyahatin iptal edileceği yönünde.

Öte yandan, bugün Ankara’da yaşanan hareketlilik tam anlamıyla baş döndürüyordu. Öğleden önce, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile Dışişleri Bakanlığında heyetler arası görüşme gerçekleştirmişti.

Ardından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Federasyonu Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev başkanlığındaki heyeti kabul etti. Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı toplantıda Barış Pınarı Harekâtı, İdlib ve Münbiç gündemi özelinde stratejik konular görüşüldü.

PYD/PKK/YPG ve DAEŞ dâhil tüm terör örgütlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü için oluşturduğu tehdidin önlenmesi ve bu konuda Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğinin devam etmesi konusunda mutabık kalındı. Toplantıda siyasi çözüm süreci ve anayasa komitesi çalışmaları konusunda kaydedilen gelişmeler de değerlendirildi.

Türkiye Rusya ile her konuda anlaşır ve ABD ile hemen hiçbir konuda uzlaşma noktası bulamazken, bu kez hamle Şam’dan geldi. Tam da Erdoğan-Pence görüşmesi sırasında, Suriye Devlet Başkanlığı resmi hesabından, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den mektup getiren Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Faleh el Fayad ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görüşmesinin fotoğrafı paylaşıldı.

Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardıklarına göre, görüşmede sınır güvenliği, ekonomik işbirliği ve Suriye ile Irak arasındaki sınırların açılması konularını görüştü. Şam Ankara’ya belli ki, bir mesaj vermek istiyordu. Rusya, ABD, Suriye üçgeninde ve Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı gölgesinde yükselen gerginliğin nasıl aşılacağı merak konusu. Tüm dünya nefesini tutmuş, bizi izliyor.

Dersek, yanılmayız.