Anketlere göre AKP’nin yolu ‘taşlı’…Kararsız oylarda ciddi yükselme var

Anketlere göre AKP’nin yolu ‘taşlı’…Kararsız oylarda ciddi yükselme var

Partilere ‘kerhen’ verilen oyların şimdi ‘kararsız’ olduğu belirtilirken, bu oranın yüzde 30’a yaklaştığı tespiti yapılıyor. Erdoğan’a desteğin yeniden AKP’ye desteğin üstüne çıktığı, bunda MHP’den gelen oyların etkisi olduğunu ifade eden bazı araştırma şirketlerine göre, yine de bu oran yüzde 50’ye ulaşmıyor.

Kararsız seçmenlerde oranın tahmin edilenin üzerine çıktığı, yüzde 30’ları bulduğu belirtilirken, geçmişte AKP’ye oy verdiğini, ama bugün kararsız olduğunu söyleyenlerin oranının yüzde 10’ları bulduğu kaydediliyor.

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik, araştırma şirketleriyle yaptığı görüşmeleri, bugünkü köşesine, “AKP’nin yolu taşlı ‘Kararsız’ oranı yüzde 30’larda” başlığı ile taşıdı. Siyasi partilerin gündeminde, ‘seçimler zamanında mı olacak, erken mi’ konusunun bulunduğunu, peş peşe kamuoyu araştırmaları yaptırıldığını belirten Özçelik, farklı sonuçlar çıksa da araştırmaların ortak yanının, ‘kararsız’ oyların yüksekliği olduğunu aktardı. Özçelik, özetle şunları yazdı:

“Her partide sıkıntı yaşanıyor. “Kerhen” verilmiş oylar şimdi “kararsız”. Oran tahminlerden çok fazla. Araştırma şirketleri yöneticileriyle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre manzara şöyle:

AFRİN ETKİSİ

Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” AKP ve MHP oylarında bir kıpırdanma yaratmış görünüyor. Ama istenilen seviyede değil. Uzmanlar bu kıpırdanmanın kalıcı olmasından şüpheli. Türkiye gündeminde öne çıkacak konularla bağlantılı olarak sonucun değişebileceğini düşünüyorlar.

ERDOĞAN’IN OYU

Geçmişte Erdoğan’ın oyu AKP oyunun üstündeydi. “16 Nisan Halk Oylaması” sonrasında hem Cumhurbaşkanı, hem AKP Genel Başkanı olunca Erdoğan’ın oyu gerilemiş ve AKP oyları ile eşitlenmişti. Bu aralar Erdoğan’a destek yeniden AKP’ye desteğin üstüne çıkmış görünüyor. Bunda MHP seçmeninden gelen oylara dikkat çekiliyor. Ama yine de Erdoğan’ın oyu yüzde 50’ye ulaşmış değil. Risk büyük.

AKP ile ortaklık MHP’de az da olsa bir toparlanma yaratmış durumda

KARARSIZLAR

En dikkat çeken nokta “kararsız” oyların yüksekliği. Bulgular genelde ortak. AKP ve Erdoğan’ın en çok itibar ettiği kamuoyu araştırma kuruluşları da aynı tespitleri yapıyor. “Kararsız” oylar yüzde 30’a yakın.

Nedeni konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazı araştırmacılar “seçmenin kafasının karışık olmasına” vurgu yaparken, bazı araştırmacılar da, “iktidarın baskısından korkan vatandaşlar, AKP dışındaki tercihini söylemek yerine ‘kararsızım’ demeyi tercih ediyor” iddiasındalar.

AKP’Lİ KARARSIZLAR

Geçmişte AKP’ye oy verdiğini, ama bugün kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 10 civarında. AKP için tehlike işareti. Daha önce AKP’ye oy verip şimdi vermeyeceğini söyleyen ciddi bir kesim var. Buna bir de yüzde 10 civarındaki kararsızlar eklenince ortaya çıkan sonuç 7 Haziran seçimlerini anımsatıyor.

Bazı araştırma şirketleri AKP için yüzde 40’lardaki bir oyun sürpriz olmayacağını ifade ediyorlar.

KARTLAR YENİDEN KARILACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilk turda çok sayıda aday çıkması kesin gibi. Çok aday Cumhurbaşkanının 1. turda seçilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle 2. turda Erdoğan’ın karşısında kimin kalacağı önemli.

Erdoğan’ın karşısına, kamuoyu desteği ve milli hassasiyetleri yüksek bir aday çıkarsa kartlar yeniden karılacak. AKP şimdiden buna odaklanmış görülüyor. Muhtemel adaylar belirlenmeye çalışırken, belirlenen isimlerle ilgili de araştırma yaptırıldığı konuşuluyor.

AKP’nin seçim kampanyasını yürüten ekibin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaları gelen sonuçlara göre belirleyeceği bildiriliyor.

AKP’ye çalışan araştırma kuruluşlarının Erdoğan’a nasıl bir rapor sunduklarını bilmiyorum. Ama bu kuruluşların “teknik ekibi” pek umut vermiyor. “Erdoğan’ın da AKP’nin de yolu taşlı” tespiti yapıyorlar.

Kamuoyu araştırma şirketleri yöneticileriyle yaptığım görüşmelerden edindiğim bilgiler özetle böyle...

İzliyoruz..!”