Antalya müftüsünden skandal fetva... Yılbaşı kutlamak haram

Antalya müftüsünden skandal fetva... Yılbaşı kutlamak haram

Antalya İl Müftüsü Osman Artan Yılbaşı kutlamasının dinimizin adetlerinden olmadığını belirterek "Dışarıdan bize gelmiştir. Hoş karşılanan bir şey değildir. Yılbaşı sadece takvimin başlangıcı ve bitişidir. Hesap görmemiz lazım. Bir Müslüman olarak 2017 yılı içinde yaptıklarımızı değerlendirmeliyiz.Yılbaşını kutlamak dinen haram ve caiz değildir" dedi.

ALİSEYDİ KARAGÖZ / YURT

KIRMIZI HEDİYE ALMAK VE GİYİNMEK CAİZ DEĞİL?

Yurt Gazetesi'nin sorularını cevaplayan, Antalya İl Müftüsü Osman Artan, Yılbaşında kırmızı hediye alınması ve giyilmesinin dinen caiz olmadığını ifade etti. Müftü Osman Artan "Giyimler üzerinde herhangi bir şekilde dinimizin koyduğu renkler üzerinde bir rezerv yok. Ancak, yılbaşında sadece bu Hristiyan adetini yerine getirmek için böyle bir şey yapılıyorsa bu da hoş karşılanmaz. Dinen uygun değildir. Caiz de değildir. Haramdır” şeklinde konuştu.

MİLLİ PİYANĞO'DA HARAM

Antalya Müftüsü Osman Artan, Milli Piyango başta olmak üzere tüm şans oyunlarının da haram olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

Kırımızı giyinme ve yılbaşında kırımızı giysilerin hediye edilmesi şeklinde bir adet var. Renkler üzerinde dinimizin koyduğu bir rezrv yok. Ancak, yılbaşında bunu bir Hristiyan adeti olarak giyilirse dinen uygun bir şey değildir. Caiz de değildir. Çünkü peygamberimiz bir kimse hangi kavime benzemek istiyorsa onlardandır buyuruyor. Niyet bakımından yılbaşında bu yapılırsa caiz değildir.

BU KONUDA HADİS VAR

Yılbaşı kutlaması ile ilgili de şunu söyleyebilirim. Yılbaşı bir miladı yılın başlangıcı, bir miladı yılın sona ermesi şeklinde değerlendiriyoruz. Ama bu yılbaşında Hristiyanların Avrupa da ki adetlerini örflerini aynen alıp da kadın erkek eğlencedir bir içkidir, bir kumardır, gibi şeylerle kutlanırsa, dinen caiz değildir, uygun değildir, kesinle haramdır. Yılbaşında kırmızı alınan hediyeler yılbaşına mahsuzsa yapılırsa veya bu giyilirse yine caiz değildir.

Normal zamanlarda bir insan istediği şeyi yapar ama yılbaşında sadece bu Hristiyan adetini yerine getirmek için böyle bir şey yapıyorsa bu da hoş karşılanmaz. Sadece bu adet olarak Hristiyanlarda Avrupa’da var. Normal zamanlarda giyinmenin renklerde bir mahsuru yok. Ama sadece bu adet olarak Hristiyanlarda Avrupa’da var. Yılbaşına mahsus olmak üzere o adeti yerine getirmek için böyle bir şey yapılıyorsa, ’onlara benzemeyin’ hadisi vardır peygamberimizin.