Antalya'da simgesel referandum: Halk 'hayır' dedi!

Antalya'da simgesel referandum: Halk 'hayır' dedi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Konyaaltı Sahilene Yat, Lara’ya Kruvaziyer liman ve Boğaçay’ı kazma- derinleştirme mahvetme projelerine karşı Antalyalı yaşam savunucularının tüm ülkeye yaptığı çağrıyla; Çevreciler, Demokratik kitle örgütleri ve ekolojistler 8 Kasım’da Konyaaltı'da bir araya geldi. Gerçekleştirilen simgesel referandumda halk oy birliği ile 'hayır' dedi ve Menderes Türel’e 'kırmızı kart' gösterdi.

Ardıl BATMAZ / YURT

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin doğal yapısını bozacak projeler hakkında, Türkiye’nin her köşesinden kent, ekoloji ve çevre duyarlılarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.  Açık havada yapılan toplantıda sembolik olarak referandum yapıldı. Referandumda hayır için yeşil kartlar kullanıldı ve uzun kuyruk oluştu. Coşkuyla referanduma katılan halk projeleri istemediğini belirtti ve Belediye Başkanı Menderes Türel'in projelerine oybirliği ile hayır dedi.

Türel’e kırmızı kart

Projeleri istemediğini dile getiren halk, hep birlikte Türel’e kırmızı kart göstererek bu projelerden vazgeçildiğinin açıklanması istendi.

Toplantıda CHP Konyaaltı İlçe Başkanı İlhan Buğdaycı, A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, Antalya JMO'dan Ali Keleş ve Lara Birlik eski başkanı mimar Erdem Armen Konyaaltı plajına yat, Lara'ya kruvaziyer limanı inşaası ile Boğaçay projesi konusunda açıklama yaptı. İstanbul, Ankara, Ordu, Bergama, Bodrum, Van ve Antalya çevre ilçelerinden destek vermeye gelen yaşam savunucuları ve ekolojistler yaptıkları konuşmalar ile destek verdiler. Konyaaltı Emekli Kahvesinde yapılan konuşmaları 300’den fazla Antalyalı izledi.

"HALK DİRENECEK"

Konuya ilişkin YURT'a konuşan A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, belediyenin bu projelerden vazgeçmesi gerektiğini ifade ederek,"Halk gerçekten çok heyecanla, coşkuyla katılıyor bu çalışmalarımıza Ve gerçekten istemiyor bu projeleri. Oradaki kitlenin coşkusundan da anlaşılıyor bu zaten. Antalya halkı açıkçası bu konuda çok dirençli. Bu konuda belediyenin "Halk istemiyor, biz vazgeçiyoruz" demesini istiyoruz, bunu bekliyoruz. Yoksa halk direnecek, çok dirençli çünkü" dedi.
 

ANTALYALILARIN ÇAĞIRISINI; EKOLOJİSTLER, YAŞAM SAVUNUCULARI VE DOĞASEVERLER CEVAPSIZ BIRAKMADI

Antalyalı yaşam savunucuların yardım çağrısını cevapsız bırakmayan ekolojist ve çevreciler geldikleri bölgelerde yaptıkları mücadeleleri ve deneyimlerini halka aktardılar. Bergama siyanürlü altın karşıtı mücadelenin sembolü Oktay Konyar, Taksim Dayanışması'ndan Süleyman Songur, Kent Hareketleri'nden Ömer Kiriş, Ordu Çevre Derneği adına Alaaddin Yılmazer, Van Çevre Derneği'nden Ali Kalçık, İstanbul Yeşil ve Sol'dan Önder Eren, Bodrum Gümüşlük Çevre Derneği'nden Nihat Çavdar,  Ankara'dan ekolojist, gazeteci Aykut Alyanak, Doğa Bilimci Yrd.Doç Dr. Erol Kesici ve Biyolog Cevdan Kesici yaptıkları konuşmalarda ülkesel çapta kriz haline gelen ranta dayalı projelerin korkunç ekolojik ve sosyal krizlere neden olduklarını AKP'nin belediyelerinin el birliğiyle benzer projeleri kent halklarına dayattığını belirttiler.  Antalya'nın eşsiz kumsallarını ve güzel doğasını yok edilmesine göz yummayacaklarını ifade ettiler.

Kent kimliğini, doğa kurallarını altüst eden rant amaçlı AKP projelerinin geri dönülmez sonuçlar açtığını, bu nedenle Antalya'nın eşsiz kumsallarını ve güzel doğasını yok edilmesine göz yummayacaklarını belirterek Antalya halkına destek olacaklarını ve bu projeler durduruluncaya kadar sürekli eylem birliktelikleri içinde olacaklarını açıkladılar.

SÜREKLİ EYLEM İÇİN FİKİR BİRLİĞİNE VARILDI

Antalya'da yapılmak istenen bu 3 yıkım projesi hakkında örgütlü bir karşı çıkış yapmanın zorunluluğunu dile getiren yaşam savunucuları sürekli eylem hareketini oluşturmak için işbirliği yapmak konusunda fikir birliğine varıldı.

Projelere karşı kişisel itirazların bir araya getirilmesini sağlayabilecek olan ulusal çapta bir imza kampanyasına başlanmasına karar verildi.