Atatürk'ün yadigarı, İnönü'nün kurduğu kulüp tekrar canlandırılacak

Atatürk'ün yadigarı, İnönü'nün kurduğu kulüp tekrar canlandırılacak

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve Ankara siyasetinin en önemli buluşma noktalarından olan Anadolu Kulüp’te Pazar günü yönetim seçimi yapılacak. CHP 16. Dönem Milletvekili Prof Dr. Halil  Semih Eryıldız yönetime aday olduğunu belirterek 'temiz bir sayfa için yola çıktık' dedi

Son yıllarda sıkıntılı günlerden geçen Anadolu Kulüb’ünü yeniden eski günlerine döndürmek için harekete geçen CHP 16. Dönem Milletvekili Prof Dr. Halil Semih Eryıldız yönetime aday oldu. 

Kulüp üyelerine çağrıda bulunan Eryıldız, “Kulübümüz Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, Başbakan İsmet İnönü ve Heyeti Vekilliye tarafından kurulmuştu. Dünyada başka örneği olmayan bu kuruluş üyelerine onur ve sorumluluk yüklemektedir. Bu mirasa kimsenin gölge düşürmesine izin vermemeliyiz. Kulübümüz, ‘halk için halkla birlikte kültür ve dinlence odağı olan misyonuna’ fabrika ayarlarına hızla dönmezse deniz bitmiş olacaktır. Var olan sorunların çözmek; itibarımızın yerlerde sürünmesini durdurmak için temiz sayfa açmak için yola çıktık” dedi. “Hiçbir şeye başlamak için geç değildir” diyen Eryıldız, üyelerden de destek istedi.
 
Anadolu Kulüp Kongresi’nin 23 Nisan Pazar günü saat 11:00’de Tandoğan Altınel Otel’de yapılacağını vurgulayan Eryıldız, üyelere, “Kongre’de 23.Nisan ruhuyla birleştiğimizi dünyaya göstermek zorundayız. Üyelerimizin kulübümüzün geleceğini düşünerek yeni arayışımız yönünde tercih yapacaklarına inanıyoruz. El ele, omuz omuza ve öncelikle, Ankara’da Üyeler için yeşil alanlı, çocuk bahçeli, havuzlu yeni bir tesis, ‘Yaşlılar Sosyal Yaşam Merkezi’ projelerini hazırladık” dedi.
 
SİYASETİN EN ÖNEMLİ BULUŞMA NOKTASIYDI

Anadolu Kulübü, cumhuriyetin ilanından kısa bir sure sonra Atatürk’ün direktifi ile devrimlerin sosyal aşaması olarak 31 Ekim 1926 yılında kuruldu.

1926’da Ankara’da Hakimiyeti Milliye Matbaasında basılmış olan Anadolu Kulübünün ilk Kuruluş amacını belirten 1.Maddesine göre; “Anadolu Kulübü Ankara’da oturan türk ve yabanci üyelerine buluşup görüşme imkani sağlamak ve Başkent’de bir kuruluş meydana getirerek kulübe girecek üyeler arasinda sosyal ilişkileri kolaylaştirmak ve geliştirmek amaci ile kurulmuştur” ifadeleri yer alıyordu. Kulüp’ün ismi de yurt çapında bir sosyal kuruluş olması nedeniyle Atatürk’ün dilinde çok geniş ve güçlü bir anlamı olan Anadolu Külup olarak belirlendi.

Anadolu Kulübü Bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal ve siyasal alanda uzun yıllar boyunca önemli bir  konumda yer aldı. Ankara’da siyasi kulislerin yapıldığı, siyasetçilerin biraraya geldiği en önemli mekanlar arasında yer alan Anadolu Kulüp’ün kuruculrı ve ilk üyeleri de Atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşları, bakanlar ve milletvekilleri oldu.