Avustralya Başbakanı'ndan Erdoğan'a Atatürk'lü eleştiri

Avustralya Başbakanı'ndan Erdoğan'a Atatürk'lü eleştiri

Türkiye'ye seyahat etmeyi düşünen Avustralyalılardan sağduyulu hareket etmelerini ve Türkiye'ye yönelik bir seyahat uyarısının gözden geçirildiğini söyleyen Avustralya Başbakanı Scott Morrison, "Atatürk, ülkesini modern ve kucaklayıcı bir ulusa dönüştürmek istiyordu ve bu sözlerin bu ruhla bağdaşmadığını düşünüyorum" dedi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada sarf ettiği sözlerden dolayı Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağırdı.

AFP’nin haberine göre, görüşmenin ardından açıklama yapan Morrison, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Bu sözlere açıklık getirilmesini ve geri alınmasını bekliyorum ve bunu talep ettim” diyen Morrison, Büyükelçi Karakoç ile yaptığı görüşmede kendisine sunulan gerekçeleri de kabul etmediğini belirtti.

Morrison, ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda “tüm seçenekleri” değerlendireceğini de ifade etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Morrison, Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünen Avustralyalılardan sağduyulu hareket etmelerini ve Türkiye’ye yönelik bir seyahat uyarısının gözden geçirildiğini belirtti.

“Herhangi bir adım atmadan Türk hükümetinin yanıtını bekleyeceğim ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim” diyen Morrison, Erdoğan'ın sarf ettiği sözlerle Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına “ihanet ettiğini” söyledi.

Morrison, “Atatürk, ülkesini modern ve kucaklayıcı bir ulusa dönüştürmek istiyordu ve bu sözlerin bu ruhla bağdaşmadığını düşünüyorum” dedi.