Ayasofya'nın geliri Türkiye'nin değil mi?

Ayasofya'nın geliri Türkiye'nin değil mi?

Cami statüsüne geçen Ayasofya'nın müze olduğu dönemde gişe gelirlerinin ihaleye çıktığı ve ihaleyi İsviçreli bir firma olan SICPA'nın kazandığı ortaya çıktı.

2018 yılında yapılan bir ihaleye katılan SICPA Turkey, Türkiye’nin değişik kentlerinde yer alan 54 müze ve örenyerinin gişe gelirlerini 9 yıl boyunca yürütecek şirket olarak belirlendi. Ayasofya'nın da içleride olduğu 54 müzenin gişe gelirinin 2026 yılına kadar SICPA'ya aktarılacağı anlaşıldı.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ile birlikte Türkiye'nin SICPA'ya tazminat ödemesi gündeme geldi. Söz konusu durum müzelerin işletmesinin neden Kültür Bakanlığı'nda olmadığı sorusunu akıllara getirdi. SICPA'nın internet sitesinde konuyla ilgili yer alan açıklama şöyle:

"T.C. kültür ve turzim bakanlığı, döner sermaye işletmesi merkez müdürlüğü ile 19.03.2018 tarihinde "müze ve örenyerlerinde, bilet ve bilet ürünlerinin; tasarımı, geliştirilmesi ve satış kanallarının yönetimine ilişkin kira sözleşmesi" imzalanmıştır. Sözleşme 31.12.2026 tarihinde sona erecektir. Bu süre boyunca 31.05.2018 tarihinde mevcut sistem işletmesi devir alınmış, teknik altyapı modernizasyonu ile yeni bilgi sistemi 01.05.2019 tarihinde kurulmuştur. Sözleşme kapsamına ilaveten bilet ve bilet ürünlerinin tasarımı ve geliştirilmesi ve satış kanalları yönetimi, türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak üzere bir sosyal sorumluluk anlayışı ile şirketimizce yürütülmektedir."