Bahçeli: Erdoğan düşerse hükümet sistemi düşer

Bahçeli: Erdoğan düşerse hükümet sistemi düşer

Basın mensupları ile Ankara'da akşam yemeğinde bir araya gelen Devlet Bahçeli, "Erdoğan düşerse demek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çökerse demektir" ifadelerini kullandı.

Devlet Bahçeli, Ankara'da partisini takip eden muhabirler ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bahçeli, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Bakan Ali Babacan'ın kurması beklenen yeni partilere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Bahçeli, "Buna ihtiyaç var mıdır, programları ne olacak tartışılabilir. Ama şimdi bu konuların hiçbiri konuşulmuyor, sadece bazı çevreler siyasi iktidarı yıpratmak maksadıyla bu yeni oluşumlardan bahsediyorlar. Siyaset tıkanmıştır diyorlar niye tıkansın? Meclis açık, siyasetçiler hayatta bu siyasetin neresi tıkandı? Bunu anlatan yok. Siyasi tarihi çok iyi takip edip yorumlamaları, 'taş yerinde ağırdır' diyerek yerinde kalmaları ve mücadelelerini orada sürdürmelerinde ülke açısından fayda var. Yok, siyasi iktidarı; kendilerini bir takım çevrelerin projesinin figüranları haline getirip geriletmek, yıkmak için görevlendirilmişlerse buna ihtiyaç yok" dedi.

'39 MİLLETVEKİLİNDEN GELEN HENÜZ YOK'
Bahçeli, 'Yeni parti hazırlığı içinde olan isimlerin ülkücü camianın önemli isimleriyle temasa geçtiğiyle ilgili bir duyum size geldi mi? Onlarla görüşerek yeni partiye katılsınlar gibi bir duyum var mı? Bir de İYİ Parti'ye pek çok defa partiye geri dönün diye seslendiniz. Bir dönüş oldu mu?' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Gerçekçi olmak lazım. MHP 50 yıllık siyasi birikime sahip, her türlü siyasi kaosla, kargaşayla karşı karşıya kalmış bölünme tehdidi ve bölünmüşlüğü de yaşamış bir siyasi partidir. MHP yediveren gülü gibi.  İYİ Parti ile ilgili davetimizi yaptık. Yankısı ne oldu, bize intikal eden şekliyle; kurucular kurulundan, il ve ilçe başkanları arasından bazı dönüşlerle ilgili söz söyleyenler var. Ama 39 milletvekilinden gelen henüz yok. Gelme işareti veren de yok. 'Bizim de ille bize geleceksiniz' diye ısrarımız da yok. Bazı şeyleri zamana bırakıyoruz. Herkes her şeyi görsün diye."

'KENDİSİNE OLAN SAYGIMI YİTİRDİĞİMİ İFADE EDİYORUM'
Bahçeli, bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın görevden alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile ilgili söylediği sözleri hatırlatması üzerine, "Biz Bülent Arınç Beye saygı duyarız ama Bülent Arınç Beyi kabulde zorlanıyoruz. Türkiye'yi sıkıntıya koyacak davranışlarda artık Bülent Arınç Bey bir kenara oturmalı ya Bursa'ya ya Manisa'ya yerleşmeli. Şunu da söylüyorum Yüksek İstişare Kurulu üyesi ise Yüksek İstişare kavramına uygun hareket etmeli. Kendisine zarar vermenin ötesinde terörle mücadelede önemli katkılar sağlandığı bir süreçte AK Parti'yi baltalıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Yani Pençe 1, Pençe2, Pençe 3, Kıran 1, Kıran 2'nin olduğu bir dönemde kala kala İstanbul İl başkanı olan bir hanımefendinin 9 yıllık cezası konusunda siyaset üretip öbürüne sessiz kalmasını anlamak mümkün değil.  Onun için kendisine olan saygımı yitirdiğimi ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

'SELAM VERMEYENE OY VERİLİR Mİ?'
Bahçeli, 'Yeni parti kurulması çerçevesinde Meclis aritmetiğinde bir değişiklik olabilir mi?' şeklindeki soruya ise, şöyle yanıt verdi:

"O kadar rakamı bulacaklarına ihtimal vermiyorum. Ne yapacaklar görmek gerekir. Biz Meclis'in bir ucunda oturuyoruz. Önemli oylamalarda milletvekilleri bizim taraftan da oy kullanmaya geliyorlar. Özellikle Ankara milletvekilleri. Orada bir parti oturuyor. Halkın seçtiği milletvekilleri var. 79, 40, 39, 50 ne ise. Ali Babacan oradan geçerken dönüp bakmaz. Selam dahi vermez. Ülkücüler oraya nasıl gidecek? Selam vermeyen yere oy verilir mi? Oy alabilmek için herkese sarılıp öpüyorsunuz, selam veriyorsunuz zor alıyorsunuz. Ali Babacan nasıl alacak, bu kadar işler kolay mı?"

'ERDOĞAN DÜŞERSE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DÜŞER'
'Bazı gazetelerde yer aldı. Erdoğan düşerse Türkiye düşer mi?' sorusu üzerine Bahçeli, şöyle konuştu:

"Erdoğan düşerse demek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çökerse demektir. Ondan sonra ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz? İç savaş nasıl çıkar, karşılıklı olaylar nasıl olur, hangi parti ne yapar. Bugün için bizim söylemek istediğimiz şey Türkiye'nin normalleşmesi, istikrarlaşması, yönetimi itibarsızlaştırmamak lazım, Türkiye üzerindeki kuşatmalar karşısında Türkiye'yi korumak şarttır. Bugün için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde sözün kısası olarak, 'Başkan düşerse ülke düşer' demişiz."