Bakan Çavuşoğlu açıkladı: CIA bizden yazılı olarak özür diledi

Bakan Çavuşoğlu açıkladı: CIA bizden yazılı olarak özür diledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gündemi değerlendirdi. Zeytin Dalı harekatının planlandığı şekilde sürdüğünü bildiren Bakan, “Operasyonun insani boyutunu da ihmal etmedik. Hiçbir sivil öldürülmedi” dedi.

TGRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  "Türkiye'yi kıskananlar veya karalamak isteyenler bizi DEAŞ'a destek vermekle suçluyor. John Kerry bir toplantıda DEAŞ'tan petrol aldığımızı söyledi. 'Emin misin?' dedim, 'evet' dedi. Ben olayın peşini bırakmam, dedim ve delil istedim. Her toplantıda kendisinden delil isteyince CIA bize Kilis Belediyesi'nin asfalt raporunu gönderdi. Resmi bir cevap verdik ve en sonunda CIA bizden yazılı olarak özür diledi" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Astana sürecine  ilişkin, "Ruslar bir sonraki Astana toplantısının bakanlar düzeyinde olmasını  önerdi. Biz de 'olabilir' dedik. Detaylarını arkadaşlarımız görüşecek. Mart ayının ikinci haftasının başında Astana toplantısı olacak" diye konuştu.

Irak ile Suriye sınırındaki terör örgütlerinin varlığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Kuzey Irak'ta PKK ve YPG arasında bir geçişkenlik  olduğunu ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin kendisine "O sınırı kapatmak için  gerekli tedbirleri alıyorum" dediğini söyledi. Çavuşoğlu, Irak ile PKK'ya karşı beraber operasyon yapma konusunda hemfikir olduklarını ve zamanı geldiğinde bunu başlatacaklarını ifade etti.

ABD'nin ilk olarak terör örgütü ile bağlarını koparması gerektiğinin  altını çizen Çavuşoğlu, bunun Türkiye için hayati öneme sahip bir konu olduğunu  belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Böyle bir durumda ikircikli davranamayız. Ne olacağını çok açık, net konuşup belirlememiz lazım. Amaç Türkiye'nin güvenliğini sağlamak mı YPG, PKK'yı korumak mı?" dedi.

ARTIK OYALAMA DÖNEMİ BİTTİ

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi sevdiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da saygısı olduğunu ve Türkiye ile ilişkilerin neden bozulduğuna dair sorgulama yaptığını bildiğini vurgulayarak, buna rağmen hali hazırda ABD'nin kendi içinde çok ciddi sorunlar yaşadığına dikkati çekti.

Tillerson'un gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyarette, Türkiye’nin beklentilerini samimi şekilde paylaşacaklarını ve artık oyalama döneminin bittiğini vurgulayan Çavuşoğlu, somut adımlar görmek istediklerini anlattı.

Çavuşoğlu, TSK bünyesindeki Alman yapımı Leopard tanklarının modernizasyonunun durdurulduğuna dair iddialar konusunda, izne karar verecek komisyonun toplantısının ertelendiğini söyledi. Hükümetin kurulma aşamasında olduğu Almanya'da Türkiye lehine bir karar çıkmasının siyasileri zor duruma sokacağını, Türkiye karşıtı bir kararın da ilişkileri tekrar zedeleyeceğini dile  getiren Çavuşoğlu, dolayısıyla toplantının ertelendiğini ve kendisinin bu  durumları bir sorun olarak görmediğini kaydetti.

Almanya'da PYD/PKK mensuplarının hala mitingler yaptığını anlatan Çavuşoğlu, bu kişilerin engellenmesi sürecinde özellikle mevkidaşı Sigmar Gabriel'in yoğun çabalarını takdir etmek gerektiğine işaret etti.

‘REJİMLE DİPLOMATİK TEMAS YOK’

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'de rejimle temasın olup olmadığına yönelik bir soruya karşılık, rejimle hala herhangi bir diplomatik temasın olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla desteklediğini ve muhtemelen rejimin de diğer Suriyelilerin de muhalefetin de bunun farkında olduğunu ifade ederek, "Biz rejime yönelik bir tehdit değiliz ama rejim de Guta ve İdlib bölgesindeki ihlalleri bir an önce durdurması lazım ki  sağlıklı bir şekilde siyasi sürece gidebilelim. Sanırım YPG konusunda da farklı düşünmüyoruz. Yani YPG'nin de Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü olduğu konusunda rejim de aynı şeyi düşünüyor. Rejimi destekleyen ülkelerin bize  söylediği de bu zaten. İlişkilerimiz yok diye belli konuda da zıt düşünecek değiliz. YPG'nin oluşturduğu tehdit sadece bize yönelik değil, Suriye’nin geleceğine de yönelik" diye konuştu.

Rejimle Kudüs konusunda da aynı çizgide olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Herhangi bir temasımızın olmaması her konuda hem fikir olmamamızı  gerektirmez." dedi.

TÜRKİYE-AB ZİRVESİ

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB  Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Dönem Başkanı olan  Bulgaristan'ın Başbakanı Boyko Borisov'un, 26 Mart'ta Bulgaristan'ın Varna  kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geleceğinin belirtilmesi  üzerine şunları söyledi:

"AB ile her ne kadar fasılların açılması konusunda bir sorun yaşasak  da onlar da bizimle ilişkileri belli bir seviyede tutmak istiyor. Esasen onlar  Türkiye elimizden gitmesin derdindeler. Biz de onlara 'bize samimi yaklaşın'  diyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve güvenlikle ilgili  göç ve diğer konularda işbirliğinin devam etmesinde fayda var.

Özellikle vize serbestisi konusunda 72 kriterden bize göre 67, onlara  göre 65'i gerçekleşti. Geri kalanlarla ilgili ne yapacağımız konusunda onların  tavsiyesi vardı, biz de bir çalışma yapıyorduk. Bu çalışmayı tamamladık. Başbakan  ve Cumhurbaşkanımızla da istişare ettik, talimatlarını aldık. Şimdi Timmermans  (AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı) ile telefonla görüşeceğiz ve mektubumuzu  ona ulaştıracağız. 72 kriteri bize göre tamamladık. Yarından, bu mektubumuzu  AB'ye ulaştırdığımız andan itibaren artık top diğer tarafta. Onlarla birlikte bu  süreci bir an önce sürdürüp sonuçlandırmamız gerekiyor."

Bakan Çavuşoğlu, AB'nin bu zamana kadar sözlerini yerine getirmemesi nedeniyle artık pembe bir tablo çizmek istemediklerini ve alınacak karara göre göç anlaşması gibi diğer anlaşmaların da etkileneceğini anlattı.