Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Gelseydi görürdü

Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Gelseydi görürdü

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) gerçekleştirilen Türkiye Afet Planlama Planı Toplantısı'nda bulunmamasına ilişkin olarak, "Devletimizin davet ettiği hiçbir yere katılmamazlık etmem" sözlerinin yarattığı polemik sürüyor. Kaçak yapıların yıkımı için Bodrum'da kameraların karşısına geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmamoğlu'nun toplanma alanlarına ilişkin açıklamalarına, "Açıkças

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) gerçekleştirilen Türkiye Afet Planlama Planı Toplantısı'nda bulunmamasına ilişkin olarak, "Devletimizin davet ettiği hiçbir yere katılmamazlık etmem" sözlerinin yarattığı polemik sürüyor. Kaçak yapıların yıkımı için Bodrum'da kameraların karşısına geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmamoğlu'nun toplanma alanlarına ilişkin açıklamalarına, "Açıkçası dünkü toplantıya da biz kendilerini davet ettik. Gelselerdi oralardaki toplanma alanlarının yerini ve sayısını görürlerdi" diye karşılık verdi.

İmamoğlu, "1999 yılında 470 adet çok büyük çaplı toplanma alanı tanımlanmış, şimdi elimizde 77'si kalmış. Bugün sayılar şöyle; İstanbul genelinde 2864 park ve buna benzer alanların toplanma alanı şeklinde AFAD'a bildirildiği söyleniyor. Bu alanlar toplanma alanı şeklinde gerekli fiziksel şartlara sahip değil. Acil toplanma alanlarıyla ilgili şehrimiz sıkıntıdadır, nokta. Bunu itiraf etmezsek ve çalışmalara bu şekilde bakmazsak eyyamcılık yapmış oluruz" sözlerini kaydetmişti.

Bodrum'da açıklamalarda bulunan Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:
"Ruhsat, imar planına uymayan yapıların tespitini yapmıştık. O gün itibariyle 1611 bağımsız bölüm, 8 otel projesi olmak üzere 9 projede tespitlerimizi yaptık ve ilgililerine bu tespit doğrultusunda imara aykırılıklarının giderilmesi için süre verdik. Yapılan tespitlere baktığınızda imar barışına uymayan 31 Aralık 2018 öncesinde yapılmış ancak sonrasında yapılmış gibi gösterilen, yine arazide kot kesiklere uyulmamış ilave bodrum katların çıkarıldığı ve hem imar planına hem ruhsata aykırı yapıların yapıldığını gördük. Bu anlamda ilk 50 metrede hiçbir şekilde yapılaşma yapılmamasına rağmen mevcutta yapıların olduğu, ikinci 50 metrede günü birlik tesislerin yapılması gerekirken, unların dışında tesislerin olduğu, yine imar planında turizm tesisi olarak gösterilip mevcutta konut olarak yerleşme yapıldığı tespitleri yapıldı. Ve ilgililerine bildirildi. Gelinen süreçte 19 projede 2 bin 100 bağımsız bölümü içeren tespitlerimiz oldu. Bu tespitlerimizi de ilgililerine bildirdik. Toplamda 11 otel ve 2 bin 100 bağımsız bölüm ve 19 proje için tebligatlarımızı gerçekleştirmiş olduk. Bu 19 projenin 10'unun yükleniciler tarafından yıkım işlemi başlatıldı. Diğer 9 projeye ilişkin de bugün jandarma, valilik ve belediyemizle birlikte yıkım işlemlerini bakanlığımızca birlikte fiilen gerçekleştiriyoruz. Şu an itibariyle de 19 projede 2 bin 100 bağımsız bölümüne ilişkin yıkım işlemleri de gerçekleştirilecek.

Bunun dışında da açıkçası Bodrum'da tüm sahil kesiminde incelemelerimiz devam ediyor. 9 ilçede 30 gündür aralıksız bir şekilde ekibimiz Marmaris, Fethiye, Bodrum, Datça, Milas, Köyceğiz, Ula, Ortaca kıyılarında denetimlerini sürdürüyorlar. Bugün itibariyle bakında Türkiye'de mevcutta imar planına uymayan 21 bin kaçak yapı tespit ettik. Bunların 8 bini sahil kıyısında yer alıyor. Kararlı bir şekilde 21 bin kaçak yapının yıkımını da gerçekleştireceğiz. Biz doğal güzelliklerimizin bize emanet olarak bırakılmış güzelliklerin korunarak gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.Az katlı, bizim özümüze, kültürümüze, aile yapımıza uygun binaları gerçekleştirmeye gayret göstereceğiz. İmar barışına uymayan tüm yapıların devletimiz eliyle yıkılacağını bütün vatandaşlarımıza iletmek isterim.

Etaplar halinde ilgililerine bildiriyoruz. Uçan göz diye tabir ettiğimiz emniyetimizin helikopteri ile, havadan, karadan, denizden bütün tespitleri yapıyoruz. Yüklenici ve belediyelere tespitleri bildiriyoruz. Ve kaldırmalarını bekliyoruz. Kendileri kaldırmazsa biz fiilen gidip yıkımını gerçekleştiriyoruz. 

Doğa tahribatı yapan şirketlere cezai işlem

(Doğa tahribatıyla ilgili şirketler hakkında cezai işlem uygulanıyor mu?) 36 dönüm deniz dolgusunun 18 dönümünü kaldırdılar. Kalan kısmına ilişkin de kaldırma işlemi devam edecek. İlgili  firmalara bu kaçak yapılarından dolayı imar barışı sürecinde yatırdıkları bedeller irat kaydedilmiştir. Bunun dışında da tüm firmalara 20 milyon lira cezai işlem uygulanmıştır. Yine bu esnada devletimizin harcayacağı her bir kuruş da kendilerinden talep ediliyor. 

"Uydu görüntülerini çakıştırıyoruz"

(İptal edilen yapı-kayıt belgesi nedir?) Şu an itibariyle sadece bu bölgede 750'ye yakındır. Tespitlerimiz tamamlandıkça, onu da uydu görüntülerinden çakıştırıyoruz. 31 Aralık 2018 öncesi ve sonrasına ilişkin uydu görüntülerimiz var. Bu uydu görüntülerine uymayan, kanuna uymayan yapılara ilişkin gerekli işlemleri yapacağız. 

Depremden etkilenen 14 okulun incelemesi haftasonu bitecek
(İstanbul depreminden sonraki son veriler) Şu an Türkiye Aft Yönetim Planı çerçevesinde bakanlığımızın birimleri afet olur olmaz sıfırıncı dakikadan itibaren afetin şiddetine göre harekete geçtiler. Sahada 270 arkadaşımız depremden bir saat sonra çalışmalara başladılar. Bugün sabah saat 9 itibariyle baktığımızda toplamda 2 bin 801 ihbar yapılmış durumda. Arkadaşlarımız tespitlerini yapıyorlar. 213 binanın incelemesi neticesinde 20 adet sivil binamız ağır hasarlı, 58 adet sivil binamız az hasarlı, 80 kamu binası incelendi, 53 okul incelenip 14'ünün incelemeleri devam ediyor. Haftasonu itibariyle 14 okulla ilgili incelemelerimiz bitecek.

"Bu depremde bu kadar az hasar görüyorsak bu güne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların katkısı büyük"

Az hasarlı binalara ilişkin süreci kendilerine tebliğ edeceğiz. Bu anlamda kentsel dönüşümün önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yapmış olduğumuz yapı denetim düzenlemesi, hem deprem yönetmeliği, hem Sayın Cumhurbaşkanımızın bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz dediği seferberlikle, TOKİ'nin alt gelirli vatandaşlara yönelik konutlar projesiyle birçok projeye imza attık. Bugün 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanıyor ve bu depremde bu kadar az hasar görüyorsak bu güne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların da çok büyük katkısı vardır. Tabii bitmiş değil. Kentsel dönüşümü kararlı bir biçimde yürüteceğiz.  

Yıllık 300 bin  konut, beş yılda da acil öncelikli 1 buçuk milyon konuta ilişkin eylem planımızı açıklamıştık. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

"Meclis'in açılmasıyla bilikte binalarda güçlendirmenin de önünü açacağız"

(Hasarlı binalara onarım mı yapılacak?) Arkadaşlarımız incelemeleri yaptıktan sonra hasarlı binalarda oturulmaması konusunda tebliğ yapılıyor. Vatandaşlarımızın misafir edildiği yurt, otel gibi hizmetleri de kaymakamlık eliyle veriyoruz. Hiçbir vatandaşımızı dışarıda bakmadık. Güçlendirme yapılabilecek binalar varsa bunlar da yine hasar tespit raporunda bildiriliyor. Meclis'in açılmasıyla bilikte güçlendirmenin de önünü açacağız. 

Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Gelseydi görürdü
(İmamoğlu'nun toplanma alanlarına ilişkin açıklamasına) Dün cumhurbaşkanı Yardımcımız toplanma alanlarına ilişkin açıklamalarda bulundular. Açıkçası dünkü toplantıya da biz kendilerini davet ettik. Gelselerdi oralardaki toplanma alanlarının yerini ve sayısını görürlerdi. Toplamda 10 bin toplanma alanımız var. Güncellenmeye devam ediyor bu sayılar. 81 ilde millet bahçesi var. İllerin dışında ilçelere kadar bu projemiz var. Bu proje aynı zamanda depremde toplanma alanlarıdır. Stadyumlarımız, okul bahçeleri, bir.ok kamu kuruluşu binası depremde toplanma alanıdır.