Bakanlıktan '100 bin polis oy kullanmak için İstanbul'a gelecek' iddiasına yanıt

Bakanlıktan '100 bin polis oy kullanmak için İstanbul'a gelecek' iddiasına yanıt

İçişleri Bakanlığı İstanbul'a şehir dışından getirtilecek 100 bin polisin oy kullanacağına ilişkin çıkan haberlere açıklama yaparak iddiayı yalanladı.

İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, ikamet zorunluluğu olmaması nedeniyle 100 bin polisin İstanbul’a gelerek 23 Haziran’daki belediye seçimlerinde oy kullanacağına yönelik iddialara cevap verildi. Sosyal medyadan yapılan açıklamada "Sosyal medyada kasıtlı olarak servis edilen ikamet zorunluluğu olmaması nedeniyle 100.000 Polisin İstanbul’a getirilerek oy kullandırılacağına ilişkin gerçek dışı paylaşımların yanıltıcı bir algı oluşturmaması adına, gerçek durumun kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur" denildi.

YSK'nın seçmen listelerinde güncelleme yapılmayacağına yönelik kararı hatırlatan açıklamada, 31 Mart’taki yerel seçimlerde tüm Türkiye’de toplam 6449 kişinin görevlendirildiği ifade edilerek "Son 10 seçimin tamamında yapılan geçici görevlendirmenin toplamı iftira edilen rakamın yarısına bile ulaşmadığı göz önüne alındığında yapılan paylaşımların ne kadar gerçek dışı, kasıtlı olduğu kolayca anlaşılacaktır" denildi.

Bakanlık açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listeleri, ‘Adrese Dayalı Nüfus Sistemi Kayıtları’na dayanılarak hazırlanıp, 4 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkarılmış, gelen itirazlar değerlendirilerek seçime katılacak her siyasi partiye de gönderilerek 31 Ocak tarihi itibarıyla kesinleştirilmiştir. Seçimlerin yenilenmesi gereken yerlere ilişkin Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu 1683 sayılı kararda seçmen listelerinde güncelleme yapılmayacağı net bir şekilde ifade edilmiştir. Ayrıca 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan mahalli idare seçimleri kapsamında Bakanlığımızca tüm Türkiye’de kolluk görevlisi olarak jandarma ve emniyet teşkilatlarından yapılan geçici görevlendirme sayısı 6 bin 449, son 10 seçimin tamamında yapılan geçici görevlendirmenin toplamı iftira edilen rakamın yarısına bile ulaşmadığı göz önüne alındığında yapılan paylaşımların ne kadar gerçek dışı, kasıtlı olduğu kolayca anlaşılacaktır.”