Barzani: 'Eğit- donat' programı sona erdi

Barzani: 'Eğit- donat' programı sona erdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IŞİD'le mücadele için oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Peşmerge'ye yönelik 'eğit-donat' ve yardım programının son bulduğunu açıkladı.

Barzani, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, "ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerinin Peşmerge'ye verdiği eğit-donat ve yardım programı sona erdi. Yeniden bir protokolün yapılması için çalışmalar devam ediyor. Şahsen bu protokolün yeninden yapılması ve yardımların sunulmasında herhangi bir sorun görmüyorum" dedi.

Öte yandan IKBY'deki memur maaşlarının bir ay sonra artık ödenmeyeceği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını söyleyen Barzani, 16 Ekim'de Kerkük'e yapılan operasyon sonucu petrol gelirlerinin yarısını kaybettiklerini ancak kesintili de olsa maaşları ödemeye devam edeceklerini belirtti.

Neçirvan Barzani, Bağdat'ın "IKBY'deki memurların maaşını ödeyeceğiz" yönündeki açıklamalarını 'aldatmaca' olarak nitelendirdi: "Daha önce de söylemiştik; eğer bizim maaş listemize göre ödeme yapmak istiyorlarsa buyursun versinler. Maaşların temin edildiği petrol kuyularının yarısı Bağdat'ın kontrolünde. Oradan ne kendileri petrol ihraç edebiliyor ne de bizim yapmamıza izin veriyorlar."