Başbakan Yıldırım 29 milyar TL’nin kaynağını açıkladı

Başbakan Yıldırım 29 milyar TL’nin kaynağını açıkladı

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala hükümet büyük bir borç yapılandırma paketi açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada 24 Haziran seçimleri öncesinde pek çok borç yapılandırma ve prim kolaylığı yapılacağını söyledi.

Yıldırım bunlara ek olarak 600 bin kişiyi ilgilendiren 65 yaş üstü aylıklarına ilişkin olarak da bu aylıklara zam yapılacağını bildirdi.

Öte yandan sayıları yaklaşık 12 milyon olan emekliler içinde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramları'nda 1.000 TL ikramiye verileceği ifade edildi.

BÜTÇEYE ETKİSİ NASIL OLACAK?

Bu işlemlerin bütçeye getireceği yük tartışılırken hükümet, borç ve prim yapılandırması, trafik cezası affı gibi kalemlerden toplanacak paralarla bütçede oluşacak yükü minimize etmeye çalışacak.

3 AYLIKLARIN ETKİSİ 4.9 MİLYAR TL

Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği rakamlara göre 65 yaş üstü için yılda 4 kez üç aylık alan kişilerin sayısı 650 bin. Bu kişilerin aylıkları 226 TL'den 500 TL'ye çıkarılacak yani aylıklarda 274 TL'lik bir ücret artışı söz konusu. 650 bin kişinin yılın geri kalanı için üç kez daha aylık alacağı düşünüldüğü takdirde üç aylık alanlara yapılacak zammın bütçeye yükünün 4 milyar 932 milyon TL olması bekleniyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ FAZLADAN 23 MİLYAR TL DEMEK

Türkiye'de yaklaşık 11.5 milyondan fazla emekli bulunuyor. Bu 11.5 milyon emekli için yılda iki bayram olduğu düşünülürse emekli başına 2.000 TL bütçeden verilecek. Toplam emekli sayısı düşünüldüğü zaman bütçenin 23 milyar TL'sinin emeklilere bayram ikramiyesi olarak dağıtılması planlanıyor.

Böylece, emekliler ve üç aylık alan 65 yaş üstü nüfusa seçim öncesi ve sonrasında da yapılacak ödemeler toplamı 29 milyar TL civarına geliyor. İki ödeme de haziran ayında verilmeye başlanacak.

BÜTÇE AÇIĞI 66 MİLYAR TL BEKLENİYORDU

Peki ya Orta Vadeli Plan bize bütçe açığına ilişkin ne söylüyor? 2017 yılı ekim ayında yayımlanan OVP'de bütçe açığı 65.9 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Biz bunu kabaca 66 milyar lira olarak kabul edelim. 66 milyar TL'nin üzerine 28 milyar TL zam ve ikramiyeleri koyduğumuz zaman bütçe açığı rakamı 94 milyar TL'ye çıkıyor. Bu açık imar affı, vergi yapılandırması ve trafik cezası yapılandırması gibi kalemlerden gelecek olan paralarla azalacak. Fakat bütçe açığının 2018 sonunda planlandığı gibi 65.9 milyar TL çıkması oldukça zor gözüküyor.

ŞEKER FABRİKALARINDAN 4,5 MİLYAR TL

Başbakan Binali Yıldırım açıklanan paketin nasıl finanse edileceği konusunda, “AK Parti 15 yılda Türkiye’yi 3,5 kat büyüttüğüne göre, bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre bunların da tabiki karşılığı olacaktır. Hamdolsun 2018’in Maliye Bakalığı’nın koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Dolayısı ile kaynak ile ilgili bir sıkıntımız yok. Yeniden yapılandırmadan da vatandaşımız devletle helalleştiği için para gelecek. Çeşitli şekilde satışlar var. Onlardan gelen paralar var. Ayrıca bu planlanan gelirlerin üzerinde gelir geliyor.” açıklamasında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Çeşitli şekilde satışlar var’ diyerek kastettiği son dönemin en çok tartışılan konusu olan ve kamuoyunda da oldukça tepki çeken 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılması olabilir. Bugün itibariyle bu fabrikalardan 11 tanesi toplam 4 milyar 591 milyon 200 bin TL’ye satıldı. Emekliler ve üç aylık alan 65 yaş üstü nüfusa seçim öncesi ve sonrasında da yapılacak ödemeler toplamı ise 28 milyar TL'yi aşıyor.