Başbakan Yıldırım Atatürk'ten örnekler vererek eğitim sistemine değindi

Başbakan Yıldırım Atatürk'ten örnekler vererek eğitim sistemine değindi

Başbakan Binali Yıldırım Yurt dışı Eğitim programı konuşmasında eğitimin önemine Atatürk'ten alıntılar yaparak vurgu yaptı.

Binali Yıldırım eğitimin ilerlemenin, modernitenin, gelişmişliğin, kentselleşmenin,  göstergesi olduğu söyledi. Yıldırım konuşmasında eğitim verilerini kamuoyu ile paylaştı.

İşte Binali Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları;

"AK Parti iktidarları boyunca eğitime verdiğimiz önem hepinizin malumu. Bu yılın bütçesinde de en büyük payı eğitime ayırmamız, verdiğimiz önemin en büyük göstergelerinden biri.

'HER KIZ ÖĞRENCİ BİZİM BÜYÜKELÇİMİZDİR' 

Ülkemize kabul edeceğimiz her öğrenci bizim büyükelçimizdir. Sadece bu yetmez. Özellikle yurtdışında çok daha etkin bir tanıtım kampanyası izlenmeli ve çok sayıda öğrencinin ülkemize gelmesi sağlanmalıdır düşüncesindeyim.

Son 16 yılda her alanda olduğu gibi eğitimde de baş döndürücü bir hızla önemli atılımlar gerçekleştirdik. İlköğretimde okuma oranı yüzde 100. Her iki lise öğrencisinden biri üniversiteye yerleşiyor.

'KIZ ÖĞRENCİLERİN SAYISI ERKEKLERDEN FAZLA' 

Üniversitelerdeki kız öğrencilerimizin sayısı erkeklerden fazla, bundan gurur duyuyoruz. Öğretim üyesi bakımından da durum farklı değil. Üniversiteleri bayanlar teslim almış, hayırlı uğurlu olsun. Kızlarımızın, hanımların eli değdiği yer çok daha güzel olur.

Öğretmen sayımız, asker sayımızın neredeyse 1,5 katına çıktı. Derslikler açtık, kapasiteyi artırdık ve öğrenci başına düşen öğretmen sayısını 36'dan 24'e düşürmeyi başardık.

'YUNANİSTAN RAHAT DURDUKÇA BİR ŞEY DEMEYİZ'

2002'de 76 olan üniversite sayısı bugün 186'ya ulaştı. Yakında 10 üniversite daha geliyor eli kulağında. Üniversite sayısı artınca rahatsız olanlar var bunlar memleketin gençlerinin üniversitede okumasının önüne geçmek istiyor.

Türkiye üniversiteye erişim sıralamasında Dünya ikincisi. Birinci Yunanistan, ikinci biziz. Yunanistan'ı saymayın. Bir vilayetimiz kadar ülke. Neyse, komşumuz yine de. Rahat durduğu müddetçe bir şey demeyiz.

'ALIN TERİNİN YERİNİ AKIL TERİ ALDI' 

Dünya değişti. Alın terinin yerini 'akıl teri' aldı. Milyonlarca araba üretenlerin yerini program üretenlerin aldığı bir döneme geldik. Çok üretim yaparak, çok sayıda üreterek buralara ulaşmadılar. Akıl teri ile ulaştılar. Bilginin en önemli güç olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bize düşen, bilgi çağını yakalarken değerlerine yabancılaşmayan nesiller yetiştirebilmek."