Basın ve Cumhuriyet şehidi Abdi İpekçi anılıyor

Basın ve Cumhuriyet şehidi Abdi İpekçi anılıyor

Ülkücü tetikçi Mehmet Ali Ağca tarafından 1 Şubat 1979’da katledilen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi 41’inci ölüm yıl dönümünde anılıyor.

Abdi İpekçi’nin Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 11.00’de düzenlenecek anma törenine İpekçi ailesi ve Milliyet Gazetesi’nin yanı sıra meslek örgütleri, basın camiasından meslektaşları, Galatasaray Liseliler ve sevenleri katılacak.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Abdi İpekçi'nin ölüm yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nde çoğul ve eşitlikçi bir demokratik düzenin yerleşmesi, ulusal iradenin üstünlüğü, laiklik, öğretim birliği, düşünce özgürlüğü, Türkiye’nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü zedelemeyecek bir dış politika izlemesi gibi temel konularda Atatürk ilkelerinin korunması gerektiğini kararlılıkla savunan, anarşi ve terörün önlenmesi için iktidarla muhalefet liderleri arasında yapıcı diyalog kurulmasından yana olan, devlet yönetiminde de partizanlığın ve duygusallığın yerine akılcı, çağdaş bir uygulamanın olması gerektiğini savunan Abdi İPEKÇİ; 1 Şubat 1979 gecesi evinin yakınlarında Mehmet Ali Ağca adlı bir faşist terörist tarafından otomobilinin içinde kurşunlanarak katledildi. Uğur MUMCU; Abdi İPEKÇİ'nin ölümü ile ilgili şöyle diyordu yazısında:" Abdi İPEKÇİ niçin öldü diye sormayın.Yarınlar için, yarınların özgürce yaşanması için öldü." Yazdığı yazılarda Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin tam bağımsızlığını ve bütünlüğünü savunan Basın-Cumhuriyet Şehidimiz Abdi İPEKÇİ'yi katledilişinin 41. yılında sayguyla anıyoruz.

İpekçi’nin ölüm yıldönümü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yaptığı açıklamada şöyle denildi: 

“Bir basın emekçisi olan Abdi İpekçi cinayetinin aydınlatılmaması günümüzde de gazetecilere yönelik tehditlerin sürmesinde önemli rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, araştırmacı ve sorumlu gazeteciliğin sembol isimlerinden Abdi İpekçi’nin öldürülmesinin ardındaki derin ilişkilerin yargılanamadığı 41. yıldayız. Halktan, emekten, adaletten, özgürlüklerden yana olan gazetecilerin haber yapması engellenmekte, gazeteciler siyasetçiler tarafından hedef gösterilmekte, eleştirel yayın yapan gazeteciler cezaevlerine doldurulmaktadır.  Gazeteciliğe evrensel basın ilkelerini sokan, bu ilkeleri yazılı hale getiren, muhabirliğin önemini ortaya çıkaran TGC Başkan Vekili Abdi İpekçi, gazeteciliğinde kamu yararını hep gözetmiştir. Gazeteciliğini, halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek yapmıştır. Doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamamayı esas saymıştır. Abdi İpekçi’yi bir kez daha sevgi ve saygıyla anarken, ‘tüm zorluklara rağmen gazetecileri gazetecilik yapmaktan vazgeçmemeye’ çağırıyoruz. İktidar ve muhalefete, ‘gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki cezasızlık uygulamasından vazgeçilsin’ çağrımızı tekrarlıyoruz.” 

Abdi İpekçi kimdir?

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini açtı. 

1948 senesinde lise eğitimini bitiren Abdi İpekçi (Galatasaray Lisesi), lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitime başladı. 

1943-48 arasında bazı dergilerde yazıları ve çizdiği karikatürleri yayınlanan Abdi İpekçi, profesyonel olarak gazeteciliğe 1949 senesinde Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Ardınan Yeni İstanbul gazetesine geçti. 

1954 senesinde Milliyet'te çalışmaya başladı. Genel yayın yönetmeni olduğu Milliyet'te 1959 senesinde başyazar oldu. 

1961-70 yılları arasında TRT'de açık oturum düzenledi. 

1968 senesinde de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak ders veren Abdi İpekçi, daha sonra 1972 senesinde, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanı oldu.

İpekçi, 1 Şubat 1979 tarihinde, Nişantaşı'nda trafikte yavaşlayan arabasına yanaşan Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.