Başkanlık sistemi tutmadı AKP yeni rötuşlara gidiyor

Başkanlık sistemi tutmadı AKP yeni rötuşlara gidiyor

Başkanlık sistemine gelen eleştiriler ve geçen bir yılda uygulamada yaşanan aksaklılara yönelik AKP’nin yaptığı çalışmada son aşamaya gelindi. Sistem için sadece ufak rötuşların yapılması beklenirken, ‘nöbetçi bakan’ uygulamasının başlayacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulamadan kaynaklı sorunlarına ilişkin yürütülen çalışma tamamlandı. Sisteme yönelik çok büyük değişiklik beklenmiyor, ufak tefek rötuşlar yapılması planlanıyor. Yapılan çalışma yakında kamuoyuna açıklanacak.

Alınan bilgiye göre, sisteme yönelik kapsamlı bir değişiklik yapılmayacak. Sistemin daha çok yeni olduğunu ifade eden AKP'li yetkililer, teknik anlamda yaşanan sıkıntılara çözüm getirileceği, kapsamlı bir değişikliğin olmayacağını belirttiler. Anayasa değişikliği de gündemde bulunmuyor.

SİSTEME NÖBETÇİ BAKAN MAKYAJI
Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre AKP, milletvekillerinden gelen önerileri de dikkate alarak yeni yasama döneminde “nöbetçi bakan” uygulamasını başlatacak. 1 Ekim’de açılacak yeni yasama döneminde Meclis’te bakanlar adeta nöbet tutacak. Meclis’e gelecek olan bakanlar milletvekilleriyle bir araya gelecek, soruları yanıtlayacak, şikayetleri dinleyecek, önerileri alacak.Meclis’teki Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı daha faal hale getirilecek. Tekliflerin yazım aşamasında daha etkin olacak. Parlamenter sistemdeki Başbakanlık’taki kanunlar bölümü gibi Meclis’teki Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının daha etkin olmasının planlandığı öğrenildi.