Başkentgaz’ın bağışı Türken Vakfı kayıtlarında yok!

Başkentgaz’ın bağışı Türken Vakfı kayıtlarında yok!

Ensar Vakfı Başkanı Hüseyin Kader, Kızılay’dan kendilerine aktarılan Başkentgaz’ın bağışını ABD’deki TÜRKEN Vakfı’na gönderdiklerini açıklamasının ardından, CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan’dan yalanlama geldi.

CHP’nin ABD Temcilcisi Yurter Özcan, ABD Hazine Bakanlığı’ndan elde edilen belgelerde 2017 ve 2018 yıllarından TÜRKEN Vakfı’na bu miktarda bir bağış görünmediğini söyledi.

Kamuoyunda, Başkentgaz’ın Kızılay’a yaptığı bağışın başka bir vakfa yönendirilmesine ilişkin etik tartışmaları sürerken, Ensar Vakfı Başkanı Hüseyin Kader’in açıklamaları tartışmanın yönünü değiştirdi.

Özcan ABD’deki TÜRKEN Vakfı’na gönderildiği iddia edilen Başkentgaz bağışı hakkında şunları söyledi:

“Türgev ve Ensar Vakfı’nın Amerika’da 2014 yılında ortaklaşa kurdukları Türken isimli vakıfa kurulduğundan itibaren yaklaşık 330 milyon TL (54 milyon dolar) para yollandığını ABD Hazine Bakanlığından aldığımız belgelerle ispat etmiştik.

O zamandan bugüne bağışçıların kimler olduğu ile alakalı çalışmalarımız sürmektedir. ABD kanunlarına göre, özel veri ve kişisel hakları korumak adına ABD Hazine Bakanlığı bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaşmaktadır.

Bu çerçevede, Türken Vakfı’nın 2015 ve 2018 mali yılı raporlarında yer alan detaylı bağış tarafımıza henüz iletilmemiştir.

Ancak Türken Vakfı’na 2016 ve 2017 yıllarında yapılan her bir bağış miktarını ekteki listede paylaşıyoruz. Bu kalemlere bakıldığında, Ensar Vakfı ABD‘nin Kızılay üzerinden aldığını iddia ettiği yaklaşık 8 milyon dolarlık bağış, New York’taki Türken Vakfının Hazine Bakanlığına tebliğ ettiği rakamlar arasında yer almamaktadır.”

İŞTE ABD HAZİNE BAKANLIĞINA VERİLEN MALİ RAPOR

Türken Vakfının ABD Hazine Bakanlığına verdiği mali raporlara göre bağışlar şöyle:

- Türken’e 2016’da gelen toplam bağış yaklaşık 7.2 milyon dolar; 2017’de ise yaklaşık 2.2 milyon dolardır.

- 2017’de gelen en büyük bağış 1.2 milyon dolar; 2016’da ise 4.5 milyon dolardır.”