Beko: Makedonya-Üsküp’te yaşayan Türklerin izlerini siliyorlar!

Beko: Makedonya-Üsküp’te yaşayan Türklerin izlerini siliyorlar!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sokağa çıkma yasağı da fırsat bilinerek Makedonya-Üsküp Türk Çarşısı’nda yüzyıllardır yaşayan Türklerin izlerini silmek amacıyla akıl almaz bir işe girişildiğini, restorasyon adı altında çarşıdaki tarihi taşların sökülerek yerine yenilerinin döşendiğini söyledi.

Kendisi de Makedonya’dan göç etmiş bir Üsküplü olan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı da fırsat bilinerek Üsküp Türk Çarşısı’nın tarihi dokusunun restorasyon adı altında yok edilmeye çalışıldığını bildirdi.

Kendisine Üsküp’ten gelen çok sayıda şikayet ve yardım çağrılarına çok üzüldüğünü belirten Beko, “Oradaki vatandaşlarımız Üsküp’ün Çayır Belediyesi’nin başlattığı tarihi çarşıda tarihin yok edilmeye çalışıldığını ilettiler. Çarşıdan gelen görüntüler çarşının bir şantiyeye dönüştürüldüğünü gösteriyor. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin başkentinin kalbi olarak bilinen, bir zamanlar kapalı olan ancak geçirdiği bir yangından sonra üstü açılan “Kapalı Çarşı” veya bugünkü ismiyle “Türk Çarşısı” veya “Eski Çarşı” (Stsra Çarşiya) hala eski zanaat ve zanaatçılara, lokantalara, hanlara, medreselere ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi dokusu, Türk-Osmanlı eserlerinin yoğunluğu nedeniyle son yıllarda da dünyanın her yanından binlerce turistin akın ettiği ve çok büyük bir merakla ve ilgiyle ziyaret ettikleri bir mekan olan Üsküp Türk Çarşısı’nda yüzyıllardır yaşayan Türklerin izlerini silmek amacıyla akıl almaz bir işe girişilmiştir. Üsküp’ün Çayır Belediyesi Üsküp çarşısının otantikliğini değiştirmek amacıyla, bu sokağa çıkma yasağını da fırsat bilerek çarşıdaki kesme taşlı döşeme kaldırımın tamamını sökerek, çarşının çehresini değiştirecek ‘bekaton’la döşemeye kalkışmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÜSKÜP ‘KAYBOLAN ŞEHİR’ OLMADAN…

Çarşının elbette ki restorasyona ihtiyacı olacağını ancak bunun eskiyi atıp yeniyi koyarak değil tarihi yapıyı koruyarak uzmanlarca yapılması gerektiğini dile getiren Beko, şunları paylaştı: “Restorasyonu uzmanlar yapar. Çıkarılan her eski taşa birer numara yazılarak, daha sonra yerli yerine yerleştirilir. Balkanlarda Osmanlı döneminden kalmış tarihi eser değerinde olan yapıların sayısı oldukça çoktur. Makedonya Türk-Osmanlı eserlerini en çok koruyan, restorasyon yapan ve bu eserlerin ayakta kalmasına özen gösteren belki de tek ülkedir. Bu yüzden yetkililerin bu yok etme girişimine bir an önce dur diyeceğini umuyoruz. Halk, sosyal medya üzerinden, T.C. Üsküp Büyükelçiliği’ni göreve davet ederek, elçiliğin olaya müdahale etmesini talep ediyor. Biz de bir Üsküplü hemşehrileri olarak Büyükelçiliğe gerekli bildirimleri yaptık. Üzülerek ifade ediyorum Üsküplü Türkler kaygısını şu şekilde ifade ediyor: Bir müdahale gelmezse korkulur ki, tıpkı ünlü Türk şairi ve Üsküplü olan Yahya Kemal Beyatlı’nın ”KAYBOLAN ŞEHİR” eserinde olduğu gibi Üsküp’ün Türk-Osmanlı çehresi tamamen değişecek…”