Belediye başkanlarını Erdoğan mı atayacak?

Belediye başkanlarını Erdoğan mı atayacak?

HDP Sözcüsü Kubilay, mülkiye müfettişlerince hazırlanan, ‘güvenlik zafiyeti olacak kentlerde belediye başkanını Cumhurbaşkanı’nın ataması’ önerisini içeren raporu eleştirdi: Kayyum atamaları için meşru bir neden bulamayan hükümet, güvenlik zafiyeti gibi gerekçeler uyduruyor.

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasına ilişkin protestolar 1 ayı geride bıraktı. Kayyum atamalarına yönelik Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere tepkiler sürerken, son olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde olduğu önceki döneme ilişkin raporu tartışma yarattı. Raporda, ‘güvenlik zafiyeti’ olacak kentlerde belediye başkanının Cumhurbaşkanı tarafından atanması önerisinin sunulduğu ortaya çıkarken, gelişmeleri BirGün’e değerlendiren HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Kayyum atamaları için meşru gerekçeler bulamayan hükümet, çareyi milliyetçi hezeyanları kaşıyacak ‘güvenlik zafiyeti’ gibi gerekçelere başvurmakta buluyor” dedi.

HDP’Yİ KUŞATMA OPERASYONU YAPILIYOR
31 Mart seçimlerinden sonra siyasi iktidarın HDP’nin seçilmiş belediyelerine yönelik adım adım sistemli bir saldırısı olduğunu belirten HDP Sözcüsü Kubilay, “Bugün, 2016’daki kayyum sürecinden farklı biçimde HDP’yi izole etme girişimi olarak başlatılan süreç, tepkilerle bir bakıma mahkum edildi ve başarısız oldu. Baktılar ki bu saldırı dalgasına toplumsal meşruiyet kazandıracak bir şey yapamıyorlar, Diyarbakır’da HDP İl Binası önünde annelerin acıları üzerinden bir karşı hamle girişiminde bulundular. Bunun arkasından Kulp ilçesinde bomba patladı. Arkasından belediye eş başkanlarımızı önce gözaltına aldılar sonra tutukladılar. Bildiğiniz üzere bu arkadaşlarımızın tutuklandıkları dosya içerisinde patlamayla ilgili tek bir tane cümle yer almadı. Belli ki tüm bunlar HDP’yi kuşatma operasyonun parçası olarak devam etti” diye konuştu.

HDP’lilerin kazanmış olduğu belediyelerde Saray rejiminin yerel ayaklarının oluşturulmak istendiğini vurgulayan Kubilay, “Belediyeler, Saray’ın organik ve siyasi bir uzantısı haline getirilmeye çalışılıyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde olduğu döneme ilişkin raporunda, ‘güvenlik zafiyeti’ olacak kentlerde belediye başkanının Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının önerilmesi söz konusu oldu. Ortaya koydukları hiçbir bahane meşru bir karşılık bulmayınca milliyetçi hezeyanları kaşıyacak girişimleri devreye sokuyorlar. Bunların da başında tabi güvenlik konusu geliyor. Rapordaki güvenlik meselesi de kendilerince toplumu ikna edecek noktalar aramak” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ ORTAK PAYDASINDA BULUŞALIM
“Demokratik meşru mücadelemize devam edeceğiz” diyen Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye eş başkanlarımız görevlerine iade edilinceye kadar demokratik hakkımızı kullanacağız. Bugün karşımızda çok kapsamlı bir saldırı dalgasının olduğunu da görüyoruz. HDP şahsında tüm demokrasi güçlerini, demokratik siyaset zeminlerinden tasfiye ederek çok yönlü bir saldırı dalgası inşa ediliyor. Bunu da bir stratejinin parçası olarak tüm alanlara uyguluyorlar. Dolayısıyla belki birincil hedef HDP olabilir ancak bir bütün olarak inşa edilmekte olan rejime karşı bütün kesimler tehdit ediliyor. Bu rejime karşı biz HDP olarak bir demokrasi ortak paydasında buluşmak için hem demokratik meşru direniş hakkımızı kullanacağız hem de toplumsal muhalefeti en geniş cepheye yayacak çalışmalarda bulunmaya devam edeceğiz.”