Berkin'siz beş yıl...

Berkin'siz beş yıl...

Taksim Gezi Parkı Direnişi sırasında, evinden ekmek almaya çıkarken 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından başından vurularak aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 5. yılında anılacak.

Okmeydanı'ndaki evinden ekmek almaya çıkarken 16 Haziran 2013'te polis tarafından atılan gaz fişeğiyle başından vurulan ve 269 komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 5. yılında bugün saat 14.00'te Şişli'de bulunan Feriköy Mezarlığı'nda anılacak.

Elvan ailesi ve Taksim Dayanışması, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Umudun çocuğu Berkin'imizi yitireli tam 5 yıl oldu. Berkin Elvan Ailesi ve Taksim Dayanışması olarak 11 Mart Pazartesi  günü (bugün) saat 14.00'te Feriköy Mezarlığı'nda Berkin'imizi anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Berkin'siz beş yıl...

NE OLMUŞTU?

İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürüldü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici’nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan’ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA’ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014’te dosyaya sunuldu.

Savcı İsa Dalgıç’ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı’nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan’ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması istendi. İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan’ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

POLİS HALA TUTUKLANMADI

Berkin Elvan’ı vuran polis Fatih Dalgalı, 27 Şubat’ta görülen son davada da tutuklanmadı. Mahkeme, keşif yapılması kararı verilerek 8 Mayıs’a ertelendi.