Bir zamanlar Numan Kurtulmuş: Kanal İstanbul depremi tetikleyebilir!

Bir zamanlar Numan Kurtulmuş: Kanal İstanbul depremi tetikleyebilir!

Numan Kurtulmuş, HAS Parti Genel Başkanı olduğu dönemde Kanal İstanbul'u "milyonlarca ağaç kesilecek", "Adamı sopayla kovalarlar", İstanbul'un coğrafyasını değiştirmeye kimsenin hakkı yok", "depremi tetikleyebilir" diyerek eleştirdi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un HAS Parti Genel Başkanı olduğu dönemde Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı değerlendirmeler gündeme geldi. Sosyal medyada günün en çok konuşulanları arasına giren videoda Kurtulmuş, Kanal İstanbul nedeniyle milyonlarca ağacın kesileceğini ve projenin depremi tetikleyeceğini belirtiyor. TV8’deki televizyon programında konuşan Kurtulmuş’un sözleri şöyle:

“Siz bu kanal İstanbul projesiyle iki tane daha uydu kent daha kuracaksanız İstanbul’un kuzeyine en az 6-7 milyon daha gelecek. Sayın Erdoğan’ın belediye başkanıyken İstanbul’un kuzeyinde, ormanlık arazide bir üniversite vermediği ruhsat dolayısıyla başı bir sürü sıkıntıya girdi ve sonunda soluğu Pınarhisar Cezaevi’nde aldı. Muhtemelen o şiir bahane edildi. Şimdi ne oldu da, o zaman üç tane beş tane ağacı kestirmeyecek olan başbakan bugün sırf kanalın geçtiği yerde en az bir milyon ağacın kesilmesini sağlayacak. Ayrıca oluşacak şehirleşme dolayısıyla milyonlarca ağaç daha kesilecek. İşte biz buna dikkati çekmek, buradaki çelişkiyi ortaya koyma bakımından diyoruz ki, hadi bakalım kolaysa gelsinler kessinler. Her ağaca bir tane Has Partiliyi bağlarız ve orada o tabiat yıkımının yapılmasına mani oluruz.”

“İstanbul’un topografyası değişiyor. Deprem etüdü nerede? Tam fay hattının üzerinde olan bir yer. Burada ilave olarak İstanbul’un fay hatlarını belki tetikleyecek böylesine büyük bir operasyon yapacaksınız ve bunun sonuçlarının ne olduğunu bilmiyorsun. İstanbul’a gelecek 6-7 milyon ilave insan için ne tür bir şehirleşme modeli öngörüyorlar.”

“İstanbul hiç kimsenin babasının malı değil. 8 bin 500 yıllık bir tarihi var. İstanbul’u İstanbul yapan mevcut topografyasıdır. Yani siz bu topografyayı değiştirmek, İstanbul’un coğrafyasını değiştirmek hakkına hiç kimse sahip değildir. Varsayalım ki bir İngiliz, ‘Yahu bu Times Nehri çok kirli akıyor, buraya bir nehir daha açalım’ dese adamı sopayla kovalarlar. Bırakın nehir açmayı İstanbul’un boğaz ise Fransa’nın Eyfel kulesidir. Bir Fransız ‘ben ikinci bir Eyfel kulesi yapacağım, burası artık turistlere yetmiyor’ dese adamı sopayla kovalarlar. İstanbul’un bu yapısın bozmaya hakkı yoktur.”

“Montrö Su Yolu anlaşması, bizim Lozan’da kazanmadığımız İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki etkinliğimizi, hâkimiyetimizi sağlayan bir anlaşmadır. Bu anlaşma varken siz bir tane değil 51 tane kanal açsanız hiçbir gemiyi o kanaldan geçmeye zorlayamazsınız.”