Birleşik Kamu-İş: YSK’nın gerekçeli kararı hukuk tarihimizin kara lekesidir!

Birleşik Kamu-İş: YSK’nın gerekçeli kararı hukuk tarihimizin kara lekesidir!

Birleşik Kamu-İş'ten yapılan açıklamada, "YSK’nın gerekçeli kararı demokrasimiz ve hukuk tarihimiz için kara bir leke olması nedeniyle unutulmayacaktır" denildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçiminin iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıklamasından sonra, gerekçeli karara tepki gösteren Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, YSK’nın 250 sayfalık gerekçeli kararının demokrasi ve hukuk tarihine çalınmış kara bir leke olarak nitelendirdi. Balık, “YSK, İstanbul seçiminin iptaline ilişkin gerekçeli kararıyla, ülkemizde seçim güvenliğinin kalmadığını göstermiştir. Hukuk sistemimizin, YSK kararıyla ağır yaralanmasının başlangıcı 6 Mayıs 2019 tarihidir. Ülkemiz adına demokrasinin, millet iradesinin hiçe sayıldığı bir gün olarak tarihe geçmiştir” dedi.

'YSK KENDİYLE ÇELİŞMEKTE'

Balık, YSK 31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonucunu iptal ederek adeta ‘hukuk’ devletini ortadan kaldırmıştı. AKP'nin itirazı üzerine 6 Mayıs’ta iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin gerekçeli kararını da siyasi iktidarın itirazlarına ve incelemelerine göre hazırlaması yargının geldiği durumu anlatmaktadır” diye YSK’yı ve kararını eleştirdi. Açıklanan kararın vatandaşları ikna etmekten uzak olduğunu öne süren Balık, “ Gerekçede, yine aynı zarfta yer alan 4 oydan; İstanbul Belediye Başkanlığı pusulasının iptal edilip, diğer 3 oyun neden geçerli sayıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılamadı. YSK’nın hazırladığı 250 sayfalık gerekçeli karar ile bu kararı verenlerin sunduğu deliller birbiriyle çelişmektedir. AKP’lilerin iddia ettiği gibi oy çalınmasına yönelik herhangi bir gerekçe sunulmazken siyasi iktidarın itirazları ve incelemeleri delil olarak yazılması yargımız için acı bir karar olmuştur” ifadelerini kullandı.

'YSK KARARI GÜVENSİZLİK ORTAMINI BÜYÜTTÜ'

Yaşananları hukuk cinayeti olarak nitelendiren Mehmet Balık:

YSK’nın 7 üyesinin İstanbul seçiminin iptaline ilişkin kararının gerekçesi ile 4 üyenin karşı oy yazısı düşünüldüğünde ortada “hukuk cinayeti” bulunmaktadır. Seçimin iptalini gerektirecek herhangi bir somut delil bulunmamaktadır. İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi ve gerekçeli kararı milyonlarca yurttaşın iradesini yok saymış ve ülkemizin egemenliğini tehdit etmiştir. YSK’nın vermiş olduğu bu karar, hukuk sisteminde ve parlamenter sistemde onarılmaz yaralar açmıştır.

YSK’nın kararının güvensizlik ortamını büyüttüğünü ifade eden Başkan Balık, “YSK’nın öne sürdüğü gerekçelerin, akıl ve mantıkla izahı bulunmamaktadır. YSK’nın bu kararı güvensizlik ortamını Siyasi iktidarın itirazları ve incelemeleri kararda yer almıştır. Bu karar aslında 6 Mayıs’taki Milli irade gaspını gölgede bırakmıştır. YSK’nın gerekçeli kararı demokrasimiz ve hukuk tarihimiz için kara bir leke olması nedeniyle unutulmayacaktır.  Hukuksuzluk, “hukuk” kılıfına büründürülerek Türk milletinin iradesi çalınmıştır” dedi.

Millet iradesinin ve hukukun üstünlüğünün yok sayıldığını kaydeden Başkan Balık:

YSK’nın vermiş olduğu kararlar, vicdanları yaraladığı gibi Cumhuriyetimizin temel ilkesi olan millet iradesi ve hukukun üstünlüğünü yok saymıştır. Siyasi iktidar tarafından yargı, siyaset ve ekonomi kaosa sürüklenmektedir ve milyonlarca emekçinin iradesi yok sayılmaktadır. Kısaca söylememiz gerekirse YSK’nın 6 Mayıs kararı ve vermiş olduğu gerekçeli kararı cumhuriyetimize ve demokrasimize darbe vurmuştur.