Bursalı Linea yerine Cordobalı Cronos

Bursalı Linea yerine Cordobalı Cronos

TOFAŞ’ın 2007 yılından bu yana Bursa’da ürettiği Fiat Linea 10 yıl sonra yerini Fiat Cronos’a bırakmaya hazırlanıyor. Ancak Linea’nın halefi olacak Cronos’un Türkiye’de değil Arjantin’in Cordoba kentindeki FCA (Fiat Chrysler Automobiles) fabrikasında üretileceği açıklandı. Aracın Mart 2018’de satışa sunulması planlanıyor. Tofaş'ın ilk jenerasyon Linea'yı ise filo şirketleri için sınırlı sayıda üretebileceği kaydediliyor.

Bursa’da 170 milyon Euro yatırımla 2007 yılından bu yana üretilen ve yılda 60 bin adetlik üretim rakamlarına ulaşan Linea, 2012 yılında 25 milyon dolarlık birBursalı Linea yerine Cordobalı Cronos
yatırımla kapsamlı bir makyaj operasyonundan geçmişti. Türkiye’de özellikle filo şirketlerinin yoğun olarak talep ettiği Linea 10 yılda 500 bin adetlere yaklaşan bir üretime ulaştı. Tofaş’ın 3 modelden oluşan Fiat Egea Ailesi’ni üretmesi ve özellikle Avrupa’da büyük talep görmesi sonucu Linea son 2 yıldır biraz geri planda kalmıştı. Egea üretimini artırmak adına 2. jenerasyon Linea’nın G.Amerika’da üretilmesine karar verildiği iddia ediliyor.
Bursalı Linea yerine Cordobalı Cronos


Opel,Peugeot, Citroen
Tofaş, halihazırda Egea talebine yetişemediği için fabrikanın kapasitesini artırmış, Opel’e Doblo platformunda geliştirdiği Combo’nun üretimini bitirmiş, Peugeot ve Citroen için geliştirdiği hafif ticari modellerinin (Minicargo) üretiminde ise sona geldiğini açıklamış, Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu da bu üretimlerin yıl sonunda biteceğini teyit etmişti.

Linea’nın üretiminin bitmesiyle birlikte Tofaş, 450 bin adetlik kapasiteye çıkan Bursa’da otomobil olarak sadece Egea Ailesi’ni üretecek. Hafif ticari araçta ise Fiat Doblo ve Fiat Fiorino ile yoluna devam edecek.
Bursalı Linea yerine Cordobalı Cronos


Tarihi fotoğraf çekilmişti
Fiat Linea, İstanbul Boğazı’nda yer alan Su Ada’daki görkemli lansmanla dünya vitrinine çıkmıştı. İlk kez Türkiye’de üretilen bir modelin dünya tanıtımı Türkiye’de yapılırken, lansmanın Boğaz’ın ortasında yapılması Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlamıştı. Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne, tarihi lansmanda yakın dostu olan merhum Mustafa Koç’la kucaklaşarak, “Mustafa ile birlikte 2004’te Boğaz’da bir dünya lansmanı hayalini kurmuştuk. Bu hayali Linea’yla gerçekleştirdik. Koç Holding, Fiat’ın en kötü ve en sıkıntılı zamanında bile yanımızdaydı. Bize hep destek verdiler. Şimdi iyi zamanda da birlikteyiz. Bu dostluğumuz gelişerek devam edecek” açıklamasını yapmıştı.