Burseya Dağı'ndan canlı yayın... Afrin'e 13 kilometre kaldı

Burseya Dağı'ndan canlı yayın... Afrin'e 13 kilometre kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çorum'da yaptığı konuşmasında 'İnşallah biraz sonra Burseya Tepesi'ni de düşüreceğiz' dedikten kısa bir süre sonra Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı,  PYD/PKK'nın elinden alındı. 

Öğlene doğru bombardımanın şiddeti azalırken, komando birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun belirlenen hedeflere ilerlemeye başlamasının ardından yoğun çatışma sesleri duyulmaya başlandı. Ara ara yoğunlaşan çatışma sesleri, Kilis'in sınır köylerinden de duyulabiliyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü PYD/PKK arasında Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı şiddetli çatışmaların ardından ele geçirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Kuzeybatısında yer alan Afrin'e yönelik başalttığı Zeytin Dalı Harekâtı'nın 9'uncu gününde Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı'nın TSK tarafından ele geçirildiği duyuruldu.

Operasyonun resmi hesabından Afrin’in doğusundaki Burseya dağının ele geçirildiği duyuruldu. Burseya Dağı'ndan gelen görüntülerde Türk Askerinin Türk Bayrağı dalgalandırdığı görüldü.

SK tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu tarafından, 28 Ocak 2018 tarihinde saat 14.30 sularında Barşah (Burseya) dağı ele geçirilmiştir. Halen bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir. Hava harekâtı, taarruz helikopterleri, silahlı insansız hava araçları ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen harekât, planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

AKP Çorum İl Gençlik Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Az önce komutanla konuştum. 'İnşallah birazdan Buseya tepesini düşüreceğiz' dedi" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan TSK, dün şehit olan 2 askerin kimliklerini açıkladı:

Burseya Dağı'nda terör örgütüne ait kule, mevzi ve hedefler, çeşitli üslerden havalanan savaş uçaklarınca bombalandı. Tank, fırtına obüs topları, Çok Namlulu Roketatarlar (ÇNRA) da PYD/PKK mevzilerini yerle bir ediyor.

Burseya Dağı’na yönelik bombardımanı televizyon kanalları canlı yayında verdi.

Bölgedeki çatışmalar sürüyor. Komando birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu askerleri belirlenen hedeflere doğru ilerliyor.

Burseya Dağı çevresinde bombalanan alanlardan yükselen yoğun duman ve şiddetli patlama sesleri Kilis'in sınır köylerinden de duyulabiliyor.

Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyor.

OBÜSLER AFRİN’İ BOMBARDIMANA TUTUYOR

TSK'nın Suriye’nin sıfır noktasına konuşlu fırtına obüsleri ve tankları Burseya Dağı'ndaki PKK/PYD mevzilerini vuruyor. Yoğun ateş altına alınan bölgedeki mevziler ve hedefler yerle bir ediliyor. Terör örgütünün mevzilerini bombalayan obüslerinin namlularında yazan Sakarya, Conkbayırı, Gelibolu isimleri ise dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığı, harekatın ilk günü yaptığı açıklamada, operasyonun Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt, uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.