Çavuşoğlu, Irak'ın, dış güçlerin çatışma alanı olmasını istemiyoruz

Çavuşoğlu, Irak'ın, dış güçlerin çatışma alanı olmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgede tırmanan gerilim sonrası Irak'a ziyarette bulundu.

Çavuşoğlu'nun yaptığı basın toplantısı açıklamasından satır başları şöyle:

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Irak'ın içinden geçtiği zor günlerde özellikle bu ziyareti gerçekleştirdik.
Vermek istediğimiz mesaj şudur; "Irak yalnız değildir ve Irak'la birlikte bu zorlu günleri aşmak için beraber çalışacağız". 
Süleymani ve Mühendis'in ABD tarafından hedef alınması, öncesi ve sonrasında Irak'taki üslere yapılan saldırılar ABD ve İran arasında bölgede ciddi bir gerginliğe neden oldu.
Irak'ın dış güçlerin çatışma alanı olmasını istemiyoruz. Irak'ın zaten kendine has sorunları var. PKK gibi DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele sonrasında Irak'ın yeniden inşası için çalışılırken, Irak'ın dış güçlerin yarattığı bu gerginliklerden etkilenmemesi gerekiyor. Herkesin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerekiyor.
Başta İranlı ve ABD'li muhataplarımız olmak üzere, yoğun bir diplomasi yürüttük ve gerginlikten herkesin rahatsız olduğunu gördük. Bu gerginliği azaltmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam etmemiz lazım.
Henüz her şeyin bittiğini söylemek mümkün değil. Dünkü görece sağduyulu mesajları olumlu karşılıyoruz ancak gerginliğin tamamen ortadan kalkması için çalışmaya devam etmemiz lazım.