ÇEVİRİ | Erdoğan imaj kaybedecek

ÇEVİRİ | Erdoğan imaj kaybedecek

ABD'nin tüm sorumluluğu Türkiye'ye yıkarak tablodan sıyrılması ve Türkiye'nin fiili olarak Suriye'de operasyona başlaması üzerine Orta Doğu'da sular yeniden ısındı. Peki ABD Suriye'den tam anlamıyla mı çekilecek, Kürtler ne yapacak, bu savaş Erdoğan'a ne fatura doğuracak?

ÇEVİRİ: Neslişah Bozkurt

Rus yazar Aleksandr Harçenko, Orta Doğu ve Suriye’ye dönük önemli makalelerin yer aldığı haber portalı ‘Anna’da, Türkiye'nin operasyon kararının ardından bölgede Kürtlerin tutumunu, ABD'nin Suriye'deki varlığını ve Türkiye'nin operasyonda olası hamlelerini değerlendirdi. Harçenko, "ABD resmen, Türkiye’nin kuzey Suriye’deki operasyonunu kabul ederse, Amerikalılar askerlerini geri çekecek, o zaman Türkiye, bu macerada boğulmak zorunda kalacak, önemli imaj ve insan kayıplarına neden olacak” ifadelerini kullandı.

KÜRTLERİN TAVRI NE?
Harçenko'ya göre, Kürtler kesinlikle şiddetli bir direnç sağlayacak. ABD’nin yıllar boyunca müttefiklerine sağladığı yardım bilinmekte, örneğin her iki haftada Suriye bölgesine giren yüzlerce kamyonun raporları bulunuyor. "Kişisel deneyimlerime göre, kişisel silahlar düzeyinde, Kürt savaşçılarının, Türk ordusuna göre neredeyse yetersiz olduğunu söyleyebilirim" diyen Harçenko, analizinde "Kürt milisleriyle yapılan birkaç toplantıda, YPG ve YPJ üyelerinin övündüğü modern gece görüş cihazları ve termal görüntüleme araçlarının bolluğu her zaman çarpıcıydı. M-4 ve M-16 tüfeklerinin ABD hükümetine ait olduğu damgalarla işaretlendi. Küçük silahlara ek olarak, tanksavar silahlar Kürtlerin kendini savunmasına transfer edildi, ellerinde 'Javelinler' olup olmadıklarını söylemek zor, ancak TOW – 2 komplekslerinin depolarında olduğu şüphe götürmez.. Artı tüm bu süre boyunca Kürtler diğer taraflardan çatışmalarda aktif olarak silah satın aldı"  bilgilerine yer verdi.

Harçenko'ya göre bu operasyon, Türkler ve destekçileri için son derece zor olacak, çünkü operasyon çok sayıda zırhlı aracın çok sayıda tanksavar silahla buluştuğu ovalarda gerçekleşecek ve ayrıca Kürtler kendi devletlerini kurma fikrine veda ettikleri bir dönemde direnmeyi tercih edecekler. Harçenko "Ancak Türk tarafını küçümsemeyin" dedi ve ekledi, "Sonuçta, havada mutlak baskın bir rol oynayacak. Kürtler, Trump ve Erdoğan’ın kendi aralarında kararlaştırdığı çizginin ötesine, güney yönünde hareket etmeye zorlanacak."

SURİYE'DEN ÇIKMAYACAKLAR
"ABD askerleri, emirlere itaat ederek, üslerini ülkenin kuzeyinde bırakmaya başladılar, ancak sorun Suriye’nin geri kalanındaki varlıkları" diyen Harçenko, "Donald Trump, ordunun tamamını ülkeye geri döndürmek istediğini defalarca dile getirse de, ABD’de buna muhalefet oldukça fazla. Bunun iki ana nedeni var: Birincisi güney Suriye’de, yani Deyr ez-Zor ve Tanfa’da, ABD askerleri esas olarak bu bölgede İran’ın etkisini durdurmak için varlar. Son zamanlarda, İran’dan Lübnan’a doğrudan yol açan bir sınır kapısı açıldı. Bu, İsrail’in güvenliği için doğrudan bir tehdittir" yorumunu yaptı.

PETROLÜN KONTROLÜ

Analizdeki ikinci sebepse, bu bölgelerin Amerikan istihbarat servislerine çok büyük fırsatlar sunması. Petrol akışını kontrol etmek için, bu bölgedeki programlarını bağımsız bir şekilde finanse ediyorlar, ABD’de harcadıkları fazladan dolarları hesaba katmak zorunda olmadıklarından, ellerini rahatlatıyorlar. Harçenko, "Unutmayın ki, Amerikalarının güneydeki görevlerinden biri de hükümet tarafında bir yakıt krizi yaratmaktı" dedi; "Bu yılın başında, Kürt bölgelerinden gelen tüm petrol tedariki ciddi şekilde durduruldu, bazen kaçak yağ taşıyan araçlar bile tahrip edildi. Suriye’nin deniz ablukası ile birlikte, bunun ciddi bir etkisi oldu ve benzinin karaborsadaki fiyatı iki katına çıktı… Ayrıca, soğuk aylarda kuşkusuz tahrip olmuş olan Suriye ekonomisini boğan her türlü yakıtın elde edilmesi son derece zor oldu. Bu nedenle, Amerikalıların Suriye’den tam olarak çıkması mümkün görünmüyor."

ERDOĞAN'IN İMAJI
Yazar asıl endişesini ise "Trump ile Erdoğan arasındaki yeni anlaşmanın bir tuzak olup olmadığı" şeklinde dile getiriyor. "Amerikalılar, 2016’da Türkiye cumhurbaşkanını devirmek için bir girişime katıldı. Ancak bu girişim başarısız oldu" diyerek 15 Temmuz darbe girişiminden bahseden Harçenko, "Artık Türk lider, statüsünü korumak için kararlı bir eyleme ve hızlı bir sonuca ihtiyaç duyuyor. Erdoğan, son derece zor bir iç politik duruma sahip. Peki ya ABD resmen, Türkiye’nin kuzey Suriye’deki operasyonunu kabul ederse, Amerikalılar askerlerini geri çekecek, o zaman Türkiye, bu macerada boğulmak zorunda kalacak, önemli imaj ve insan kayıplarına neden olacak… Ülkedeki Erdoğan muhalifleri bundan faydalanabilir…" yorumunda bulundu.