Cezaevlerini boşaltacaklar!

Cezaevlerini boşaltacaklar!

Adalet Bakanlığı aylardır ‘infaz düzenlemesi’ adı verilen tasarı üzerinde çalışıyor. Tasarının kısa bir süre içerisinde TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan genel çerçeveyi onayladı ancak, ‘alternatif infaz’ yöntemlerinin gözden geçirilmesi yönünde uyarılarda bulundu. Terör suçları, uyuşturucu suçları, cinsel istismar, kadına şiddet, mükerrer suçlar ve kasten cinayet suçları planlandığı gibi kapsam dışında kalacak.

UYARIDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamı ve yararlananların yaş sınırı genişletilen ‘evde infaz, hafta sonu infaz, hafta içi infaz’ düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Alternatif infaz yönteminden yararlananlar belirlenirken, toplumda tepki çekmeyecek suçların kapsama alınması istendi. Metnin son halini aldıktan sonra, önce Erdoğan’a sunulması, ardından da Bahçeli ile değerlendirilmesi bekleniyor.

30-130 BİN TAHLİYE

Bununla beraber, taslağın ana unsurları aynen korunuyor. Kapsama giren suçlarda cezanın yüzde 67’sini cezaevinde geçirmeye ilişkin infaz süresi, yüzde 50’ye indiriliyor. Tasarı metin bu yasalaşdığı takdirde, süreyi dolduranlar peyderpey cezaevinden çıkarılacak. İlk adımda 30 bin, sonraki süreçlerde 130 bin kişinin tahliye olacağı öngörülüyor.

EN FAZLA 3 YIL

Halen cezasının bitmesine bir yıl kalanlar, denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevinden çıkıyorlar. Şimdi bu sürenin, cezanın yüzde 10’unu dışarıda geçirmesi şeklinde düzenlemesi planlanıyor. Ancak bu süre 3 yılı geçmeyecek.

GENEL AFFA KAPI AÇILIYOR

Pek çok hukukçu ise, üzerinde çalışılan tasarı bu şekilde TBMM’den geçerek Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, ‘eşitlik ilkesi’ gereği, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak itirazlarla genişleyip genel affa dönüşme tehlikesi olduğuna dikkat çekiyor.

MAĞDURLARIN HUKUKUNU KİM SAVUNACAK?

Öte yandan, cezaevlerini boşaltmak devletin yükünü azaltsa da, Adalet Bakanlığı’nın varlık gerekçesi olan yurttaş eşitliğinin temel ilkesi eşit hukuk uygulamasını zedelediği konusu ise hiç gündeme gelmiyor. Cezaevleri boşalırken evi soyulan, çocuğunu gaspçılara kurban veren, trafik magandalarının serseri kurşunuyla hayatını kaybedenlerin adaleti nasıl sağlanacak, Adalet Bakanlığı’nın gündemine nedense hiç gelmiyor.