CHP'de kritik toplantı... İşte İl Başkanlarının talepleri

CHP'de kritik toplantı... İşte İl Başkanlarının talepleri

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2 Mart'ta  Parti Meclisi (PM) üyelerini, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini ve milletvekillerini parti genel merkezinde toplamıştı. CHP lideri bugün de 81 CHP il başkanı ile buluştu. 9-10 Mart'ta gerçekleşecek Tüzük Kurultayı ve Taslak Tüzük hakkında fikir alış verişinde bulunuluyor. Toplantıya 13:30'da yemek arası verildi, toplantı tekrar 14:00'da başladı. Toplantı 15:30 sularında da bitti.

Gökhan Şengül / YURT-ANKARA

CHP İl Başkanları toplantısında İl Başkanlarının önerilerini dinleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu;

“İl Başkanlarımızın değerli önerilerini mutlaka dikkate alacağız. Çarşamba günü Merkez yönetim kurulumuzda Perşembe günüde İllerden gelen Tüzük Komisyonu üyelerimizle tüzüğümüze son şeklini vereceğiz. Taslak metinden sizlerinde önerilerinde bulunan kanuna aykırı olmayan bazı değişikler eklenecektir. Önemli olan birlik ve bütünlük içerisinde hareket etmektir. Ön seçim ve merkez yoklaması hakkındaki hassasiyetinizi anlıyorum. Ben 2015 yılında da tüzük tarafından bize verilen yetkiyi tam olarak kullanmadım. Ön seçimi ağırlık verdim. Önemli olan iyi niyettir.” Dedi.

 CHP İl Başkanları Toplantısı’nda Bülent Tezcan’ın Tüzük Taslağı hakkında bir sunuş konuşması yaparak İl Başkanlarına bilgi verdi.

Tezcan; Tüzük maddelerinin sadeleştirildiğini, Yasal olarak eklenmesi gereken maddelerin eklendiğini, örgütlerinin haklarının artarak devam ettiğini dile getirdi.

CHP'li İl Başkanları;

Genellikle TBMM adaylığı belirlenmesi maddesine göre 1 milletvekili olan illerin ön seçim dışı bırakılıp bırakılmaması konusunda, Gençlik ve Kadın Kollarının İl Başkanlarına bağlanması konusunda taleplerini dile getirdiler.

İl Başkanları, Genel Sekreter yetkilerinin kısıtlanmaması aksine sosyal demokrat partilerde önemli bir makam olduğu için yetkilerin artırılması gerektiğini belirttiler.

İl Başkanları, Belediye Başkanları ve Milletvekillerinin örgütün üstünde gibi davranıyor olmasına tepki gösterirken; Kurultay delegelerinin yarısının illerin milletvekili sayısına göre diğer sayısının ise Türkiye genelinde alınan oyun illerin aldıkları oy’a bölünmesiyle çıkacak sonuca göre belirlenmesini talep ettiler.

Eskişehir il Başkanı Sinan Özkar; Kadın ve gençlik kollarının, anakademe yönetimlerine yeteri desteği vermediklerini, milletvekillerinin illerine geldiklerinde programlarını İl Yönetimlerine bildirmediklerini ve Belediye başkanlarının il örgütleriyle organize çalılmadıklarını dile getirdi.

'GENEL SEKRETER, GENEL BAŞKANA VEKALET ETMELİ'

Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz; “Üye” ve “destekçi üye” ayrımının yanlış olduğunu, Genel Sekreterin güçlenmesini Genel Başkan’ın yokluğunda Genel Sekreterin vekalet etmesini gerektiğini dile getirdi.

'KURULTAY DELEGELERİ, ALINAN OY SAYISINA DAĞITILSIN'

Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı; “Gençlik kotası yaşı 30 olmalı, kurultay delegeliklerinin dağıtılmasında adaletsizlik var. İller performansına göre aldıkları oy sayılarına göre Kurultay delegeliği dağıtılmalı” dedi.

Sivas Ulaş Karasu; “Tüzük tartışmalarının kamuoyuna yansıması partiye zarar veriyor. Ön seçimin her zaman doğru sonucu verdiğini savunamayız. 2011’de atama yapılıp 2015’de ön seçim olan yerlerin çoğunda oyumuzda düşüş bile oldu” dedi.

'MUHARREM İNCE PARTİYE ZARAR VERİYOR'

Artvin İl Başkanı Ahmet Biber; "Seçimli olağan kurultay bittiği halde Muharrem İnce tartışmaya yol açacak şekilde çalışmalarına devam ediyor. Bu durum partiye zarar veriyor. Kurultayda delege tercihini yaptı. Muharrem Bey kurultayın verdiği karara saygılı davranmak zorunda” ifadelerini kullandı.
Ordu İl Başkanı Atilla Şahin; “1 milletvekili olan yerlerde ön seçimin kaldırılmasına sonuna kadar karşıyım” ifadelerini kullandı.

Muğla İl Başkanı Mürsel Alban; “destekçi üyelik” hem uygulanabilir bir durum değil hemde kanun karşısında sıkıntı yaratır tüzükten bu maddeyi çıkarmalıyız. Bu taslak metinde “sol ve laiklik” vurgusu eksik" dedi.

İzmir İl Başkanı Deniz Yücel; "tüzüğü genel manada olumlu buluyorum. Genç ve cinsiyet kotalarının birlikte sayılabilmesi yanlış. Ayrı ayrı değerlendirilmeli" önerisinde bulundu.

Adana İl Başkanı Ayhan Barut; "Her kademe seçimlerde çarşaf liste olmalı blok liste tüzükte çıkarılmalı. Yerel ve genel seçimlerde ön seçim tek belirleyici unsur olmalı"
Ankara İl Başkanı Adnan Keskin; “İl Başkanları İl’lerinin en yetkili yöneticileri oldukları halde tüzükteki boşluktan dolayı İl Başkanları ile Milletvekilileri ve Belediye Başkanları arasında yetki karmaşası oluyor. Bu düzeltilmelidir.” Dedi

Keskin’in konuşmasına cevap veren Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan;

“ ‘İl Başkanı İl Örgütünü temsil eder’ maddesi yerine ‘örgütü yönetir’ maddesini ekleyerek İl Başkanlarının durumunu netleştirdik.