CHP'de YSK'ya 'mürekkep' başvurusu

CHP'de YSK'ya 'mürekkep' başvurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 23 Haziran seçimlerinden itibaren "tercih" veya "evet" yazılı mühürlerde siyah yerine kırmızı veya fark edilebilecek başka bir mürekkep kullanılması için YSK'ya başvurdu.

CHP’li Mahmut Tanal, siyah renk kaynaklı hatalı oy sayımlarının önüne geçmek için harekete geçti. Tanal, 23 Haziran İstanbul seçimlerinden itibaren “tercih” veya “evet” yazılı mühürlerde siyah yerine kırmızı renk veya siyah dışında fark edilebilecek başka bir renkte mürekkep kullanılması için YSK’ye başvurdu. 

GÖZDEN KAÇAN OYLARI HATIRLATTI  

Tanal, YSK’ya sunduğu dilekçede, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde bir milyon 908 bin 467, İstanbul’da 319 bin 540 geçersiz oy kullanıldığını hatırlatırken, bu geçersiz oyların büyük bir çoğunluğunun mühür kullanımı ve mühürde kullanılan mürekkebin fark edilememesi nedeniyle geçersiz sayılan oylardan oluştuğunu belirtti. Tanal ayrıca, İstanbul için yeniden yapılan sayımlarda hemen her parti lehine geçerli sayılması gerekirken sandık kurulunun dikkatinden kaçarak geçersiz sayılan oyların tespit edildiğini anımsattı. 

Bu durumun başlıca sebebinin seçmenin iradesini yansıtmak için kullandığı siyah renkli mürekkebe sahip ‘evet’ ya da ‘tercih’ mührünün, yine siyah baskı ve hatlara sahip olan seçim pusulası üzerine basılması olduğunu belirten Tanal, “Bu durumda siyah oy pusulası renkleri içinde siyah mürekkebe sahip mühür (özellikle amblem veya logo üstüne basılmış ise) ancak dikkatli bir inceleme ile fark edilebilir bir hal almaktadır” ifadelerini kullandı.

'KARIŞIKLIK YAŞANMAYACAK'

“Oyunu belirlenen kurallar çerçevesinde kullanarak görevini yapmış her vatandaşın oyu YSK’ya emanettir ve YSK bu emanetin basit dikkatsizlikler nedeniyle sonuç doğurmamasından doğrudan sorumlu olacaktır” diyen Tanal, talebini şöyle dile getirdi:

“Bahsedilen ve seçime katılan tüm siyasi partilerin aleyhine olan durumun çözümü oldukça basittir. Önümüzdeki İstanbul seçimlerinden başlanmak üzere ‘tercih’ veya ‘evet’ yazılı mühürlerde siyah yerine kırmızı renk veya siyah dışında fark edilebilecek başka bir renkte  mürekkep kullanılması durumunda bahsedilen karışıklık yaşanmayacak, basit bir inceleme ile seçmenin oy pusulasındaki iradesi kolaylıkla tespit edilebilecektir.”

Tanal, seçmenin iradesinin sandığa tam yansıması ve olası mağduriyetlerin yaşanmaması adına taleplerinin kabulü yönünde karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.