CHP'den Barış paneli: Düşman gibi görürseniz BARIŞ'ı sağlayamazsınız

CHP'den Barış paneli: Düşman gibi görürseniz BARIŞ'ı sağlayamazsınız

Çatalca Belediyesi'nin düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü toplantısında konuşan CHP'li Ertuğrul Gülsever, 'Kendi ülkesinde barışı sağlayamayanlar, dünya barışına katkı sağlayamazlar' dedi.

Nilay GÖL / YURT

12 Eylül sonra aydınların gördüğü işkencelerden, Barış Bildirgesi'ne imza atan akademisyenlere ve Cumartesi Anneleri'ne uygulanan yasağı örnek gösteren CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, 'ötekileştirerek barışı sağlayamazsınız' dedi.

Çatalca Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Barış Günü toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever konuşmacı olarak katıldı. Barışın kıymetini anlamak için önce savaşın kötülüğünün farkına varmak gerektiğini söyleyen CHP’li Gülsever, 'Eğer siz toplumun en masum taleplerine ve itirazlarına şiddetle karşılık verirseniz bu ülkede barışı sağlayamazsınız. Yıllardır ne oldukları bir türlü bilinmeyen, çocuklarını arayan gözü yaşlı, yüreği acı dolu anaların feryatlarını anlayamazsanız, devletin güvenlik güçlerinin onlara acımasızca davranmasına müsaade ederseniz barışı sağlayamazsınız. Kendiniz gibi düşünmeyenlere tahammül edemez, onları ötekileştirir düşman gibi görürseniz barışı sağlayamazsınız' dedi.

'ÖNCE KENDİMİZLE BARIŞIK OLMALIYIZ'

Barış için inasının önce kendisiyle barışık olması gerektiğini ifade eden Güklsever, 'Yıllardır yazarlar çizerler, düşünürler barış için çalışıyorlar ama savaşlar sürüyor. Dünya neredeyse bütün bu çabalara rağmen 3. dünya savaşı eşiğinde dolaşıyor. Barış  için önce insanın kendisiyle barışık olması gerekiyor. Kendi toplumlarında barışı sağlayamayanlar, dünya barışına katkı sunamazlar. Barış zor iştir. özeveri, sempati, diyalog ister. Dünyada barış  için mücadele edenlerin başlarına gelmedik kalmamıştır. Gandhi gibi Martİn Luther gibi bir çok barış yanlısı ya katledildi ya da yıllarca cezaevlerinde kalmak zorunda kaldılar.' diye belirtti. 

'DÜŞMAN GİBİ GÖRÜRSENİZ BARIŞI SAĞLAYAMAZSINIZ'

Atatürk tarihe Yurt'ta Sulh Cihanda Sulh sözünü boşuna söylememiştir diyen Gülsever,'Türkiye'de de barış için uğraşan birçok insan suçlandı, cezalandı. 12 Eylül sonrası yüzlerce yazar, çizer düşünür barış dergisi davası ile yıllarca eziyet çektiler. Daha 2016 yılında barış Bildirisine imza atan bin 128 akademisyen için soruşturmalar başlatıldı. 148 tanesi hakkında dava açıldı. Bir çoğu işini kaybetti. Hayatı cephede savaşarak geçmiş olan büyük Atatürk tarihe Yurt'ta Sulh Cihanda Sulh sözünü boşuna söylememiştir. Çünkü o biliyordu ki kendi ülkesinde barışı sağlayamayanlar dünyada barışı sağlayamazlar. Eğer siz topğlumun en masum taleplerini ve itirazlarına şiddetle karşılık verirseniz bu ülkede barışı sağlayamazsınız. Yıllardır ne oldukları  bir türlü bilinmeyen, çocuklarını arayan gözü yaşlı, yüreği acı dolu annaların feryatlarını anlayamazsanız, devletin güvenlik güçlerinin onlara acımasızca davranmasına müsade ederseniz barışı sağlayamazsınız. Kendiniz gibi düşünmeyenlere tahammül edemez, onları ötekileştirir düşman gibi görürseniz barışı sağlayamazsınız.' şeklinde konuşltuı

'CHP BARIŞI NASIL SAĞLAYACAK?'

Soru-cevap kısmında 'CHP kendi iç barışınızı sağlayamadan ülkede barışı nasıl sağlayacaksınız?' sorusu üzerine Gülsever, 'Bakın bu masada 3 kurultay delegesi var. Ben kurultay istedim diğer iki arakadaşımız istemedi. ama bugün biz barış için hep beraber buradayız ve barış için birlikte mücadele veriyoruz. Yarın partinin başarılı olması için hep birlikte en etkin mücadeleyi vereceğiz. Farklı düşüncelerde olmamız bizim barışık olmadığımız anlamına gelmez. Aksine bu bizim zenginliğimizdir' diye cevap verdi.