CHP'den 'makam aracı saltanatına' sınırlama teklifi!

CHP'den 'makam aracı saltanatına' sınırlama teklifi!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan arkadaşlarıyla birlikte, kamuda makam araçlarının alımı ve kiralanmasının sınırlandırılması amacıyla Taşıt Kanunu'nda değişiklik yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi verdi.

Tahsin Tarhan, Türkiye'nin resmi araç sayısıyla Almanya ve Japonya'yı 20'ye katladığını belirterek, "Ne yazık ki bir hırka, bir lokma felsefesiyle yola çıkanlar, rant arazilerine dikilen villalardan, vatandaşın vergisiyle alınan lüks araçlardan vazgeçemiyor" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve CHP milletvekilleri, kamudaki makam araçlarının alımı ve kiralanmasının sınırlandırılması ile ilgili TBMM'ye kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde, kurumların, makam ve başka işlerde kullanılmak üzere hizmet alımıyla kiralayacakları ve satın alacakları taşıtlar için ödenen yıllık kira bedeline ve satın alma bedeline sınır getirilmesi ve makamların savurganlığının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi. Kanun teklifinde makam ve hizmet alımları için taşıt kiralama bedelinin taşıtın satın alma bedelinin yüzde 20'sinin geçemeyeceği, bütçe kanunlarına bağlı cetvellerde gösterilen orta sıklet ve vasati fiyatların üzerinde alım gerçekleştirlmemesine yer verildi.

'MİLYON LİRALIK MAKAM ARAÇLARI İSRAFTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR

Tahsin Tarhan kamunun her alanında lüks araç sevdası olduğunu belirterek, "Dünyanın en pahalı benzinini kullanırken kamunun her alanında mevki sahiplerinin milyon liralık makam araçları kullanmaları israftan başka bir şey değildir. Maalesef kamunun her alanında bir lüks araç sevdası var. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, Meclis Başkanına, belediye başkanından, daire başkanına kadar sirayet eden bir lüks makam araba sevdası kamuoyunca biliniyor. Kurumlar devleti zarara sokmamak için kiralama yoluna gidiyoruz diyorlar. Ancak yandaş şirketlerden kiralanan araçların neredeyse bir senelik kiralama bedeli aracın satın alma bedeline denk geliyor" dedi.

Tarhan, Türkiye'nin resmi araç sayısıyla dünyanın en zengin ve gelişmiş ülkelerinden Almanya ve Japonya'yı 20'ye katladığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Son olarak Meclis Başkanı'na 5 milyon değerinde Mercedes marka otomobil alındığı basında yer almıştır. Milletvekilleri tutuklanan, çalışanları taşeron olan, muhalif temsilciler konuşmasın diye iç tüzüğü değiştirilen Meclis'in başkanı, itibar göstergesi olarak bu aracı kendine hak görebiliyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu sadece bu tabloya bakarak çözümleyebiliriz. Verdiğimiz kanun teklifi ile makam, mevki fark etmeksizin kamu kurumlarının araç kiralama ve satın alma işlemlerini israfın önüne geçecek şekilde düzenlemeyi planlıyoruz. Ne yazık ki bir hırka, bir lokma felsefesiyle yola çıkanlar, rant arazilerine dikilen villalardan, vatandaşın vergisiyle alınan lüks araçlardan vazgeçemiyor. Avrupa'da bakanlar, belediye başkanları makam aracı olarak bisikleti tercih ederken, memura yüzde 5 zammı çok gören iktidar, kendine milyonluk araçları tahsis etmekten kaçınmıyor."