CHP İzmir'de gündem şok tutuklama

CHP İzmir'de gündem şok tutuklama

Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz FETÖ üyeliğinden tutuklanması sonrası İl Başkanı Yücel ilçe başkanları, belediye başkanları ve vekiller bir araya geldi

FETÖ'den tutuklanan Başkan Oğuz'un ifadesi ortaya çıktı. Karar sonrası CHP İzmir Örgütü'nde de gece geç saatlerden itibaren büyük hareketlilik yaşandığı gözlendi. Karara sosyal medya hesabından "Urla Belediye Başkanımız Burak Oğuz tutuklandı. FETÖ'nün CHP'de yaşama şansı yoktur. Seçimle gelenlerin hukuk eliyle bertaraf edilmesini kınıyoruz. Başkanımızla dayanışma halindeyiz. Hukuki süreci takip ediyoruz. Yarın bu konuda ayrıntılı açıklama yapacağız" sözleriyle tepki veren CHP İl Başkanı Deniz Yücel önemli bir zirve için düğmeye bastı.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANDILAR
Yücel gelişme sonrası ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanlarını İl Binası'na olağanüstü zirveye çağırdı. Toplantıya Yücel, ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Murat Bakan, Sevda Erden Kılıç, Özcan Purçu, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu katıldı.

TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI
İl Başkanı Yücel konuyla ilgili açıklamada, “Bildiğiniz gibi Urla Belediye Başkanımız Burak Oğuz tutuklanmıştır. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının daveti üzerine 16 Aralık 2019 tarihinde sabah saatlerinde avukatıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitmiş ve soruşturma savcısına ifade vermiştir. Savcılık makamınca FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair hakkında delil bulunduğu gerekçesiyle tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmiş ve akabinde yapılan sorgu sonrasında tutuklanmasına kararı verilmiştir” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Dosyada kısıtlama kararı olduğundan dosya içeriği ile ilgili bilgi veremediklerini söyleyen Yücel, “Hukuki süreç devam ediyor ancak burada dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar var: Anayasamızın 38’inci maddesine göre suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Yine anayasamıza ve ceza muhakemesi kanuna göre tutuksuz yargılanma asıldır. Sayın Burak Oğuz 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 67.5 gibi rekor bir oy ile belediye başkanı seçilmiştir. Halkın seçtiği kamu görevi ifa eden bir kişinin savcılık makamınca ifadeye davet edilip kendi avukatıyla gidip ifadesini vermesinden sonra tutuklanması hukuku, vicdanları ve 66 bin Urlalı hemşerimizi yaralamıştır. Ceza muhakemesi kanunun 100’üncü maddesine göre tutuklama kararı verilebilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç şüphesi bulunması gerekiyor. Kuvvetli suç şüphesinin yanında kaçma şüphesi, delilleri karartma, delilleri gizleme ya da yok etme şeklindeki tutuklama sebeplerinin bir arada bulunması gerekiyor. Somut olayda bu koşulların hiçbiri mevcut değil. Seçilmiş belediye başkanı hakkında yürütülen bir soruşturma var. Cumhuriyet Başsavcılığnın ifade çağrısı var. Belediye başkanımızın kendi avukatıyla savcılığa gidip ifadesini vermesi söz konusu ancak ardından verilen bir tutuklama kararı var. Bu tutuklama kararı demokrasiye darbe vurulması demektir. CHP geçmişte birlikte yol yürüyüp sonradan çıkarları çatışınca yollarını ayıranlar gibi değil. Her zaman geçmişte de bugün de gelecekte de yarın da FETÖ’nün karşısında olan FETÖ ile her zaman mücadele eden bir siyasi partidir. Bu olaydan siyasi bir manevra ile kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye başkanımızın yanındayız. Hukuki sürecin takipçisiyiz. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Tutuklama kararına en kısa sürede itiraz ediyoruz. Başkanımızın en kısa sürede özgürlüğüne kavuşacağına inanıyoruz” diye konuştu. CHP İzmir Heyeti toplantının ardından Urla'ya çıkarma yaptı. CHP Heyeti burada belediyeyi ve Oğuz'un ailesini ziyaret edeceği öğrenildi.

URLA'YA KAYYUM MU ATANACAK?
Öte yandan, Oğuz'un tutuklanması sonrası gözler sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi. Belediye kanununa göre başkanın ölmesi, istifa etmesi ya da tutuklanması durumunda yerine meclis içinden bir seçim yapılıyordu ancak Kanuna göre yasa maddesinde 10 Kasım 2016’da son yapılan değişiklik şu işleyişi öngörüyor:  Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki (bakan-vali) makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir.  Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır. ÖZGÜR TUĞRUL