CHP'li Bayır: Türk Lirası Dolar Karşısında Mum Gibi Eriyor

CHP'li Bayır: Türk Lirası Dolar Karşısında Mum Gibi Eriyor

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, son günlerde artan döviz kuruyla ilgili basın açıklaması yaptı. Artan dövizin ülke ekonomisinde felakete yol açtığını söyleyen Bayır, "ABD ile yaşanan kriz, freni boşalan ekonominin son virajını oluşturuyor" dedi.

Nil Kahramaoğlu- YURT

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır dövizde yaşanan artışla ilgili açıklama yaptı. CHP İzmir İl Başkanlığında yapılan basın açıklamasına CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter katıldı. Toplantıda konuşan İl Başkanı Yücel, "AKP iktidarının paaya dayalı uygulamalarıyla birlikte Türk Lirası son günlerde büyük değer kaybetti. Biz CHP olarak bu darboğazdan çıkmak için gerekli reçeteleri sunduk. Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasal bağımsızlık ve tam bağımsızlık olmaz. Bizim hedefimiz bunu gerçekleştirmek.  Milletle beraber el ele bu zor günleri aşmak zorundayız" dedi. 

Felaketin Faturası Emekçilere Çıkarılıyor

Ülkemizin, derin bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Bayır, "Uyarılarımızı dikkate almayan AKP iktidarı, ülkemizi sürüklediği ekonomik felaketin faturasını çalışanlara, emekçilerimize çıkarıyor. Hükümet ekonomik krizi, İzmir’de ev hapsinde bulunan Rahip Brunson’a ve tutuklu bulunan 15 Amerikalı ’ya bağlasa da; krize yol açan nedenlerin başında, 16 Yıldır Türkiye’yi yönetenlerin izlemiş olduğu yanlış dış politika geliyor. ABD ile yaşanan kriz, freni boşalan ekonominin son virajını oluşturuyor. Türk Lirası, Dolar karşısında mum gibi eriyor. Öyle bir noktaya getirdiler ki, borç borçla kapanmıyor. Borcun faizini ödemek için de borçlanmak zorunda kalıyorlar" diye konuştu. 

Günde 38 İş Yeri Kapanıyor

İçinde bulunduğumuz süreçte yapılan araştırmalara baktığımızda, günde 38 iş yeri kapanıyor. İş yerleri birer birer iflaslarını açıklıyorlar. Son bir buçuk yılda kapısına kilit vurulan iş yeri sayısı 20 bin 607’ye ulaştı. Artan enflasyon ve döviz kurları, çalışan kesimin aldığı ücretleri eritti. 1603 lira olan asgari ücret, yılbaşında 424 dolar iken, bugün 235 dolara kadar indi. Yani demem o ki siz kabadayı edasıyla Amerika'ya, Avrupa'ya kafa tutarsanız buradaki insanımız işsiz kalır. Birçok yabancı firma bu yaklaşımdan dolatı Türkiye'yi terk ediyor" dedi. 
16 Yıldır Sadece Beton Ticareti Yaptılar
İş dünyasından biri olarak gidişatın giderek kötüleştiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Bu iktidar 16 yıldır sadece beton, demir üzerinden ticaret yatı. Ekonominin iyi olduğunu söyledi ancak sedece kendi çevresini zengin etti. Eskiden kendine yetebilen bir tarım ülkesi olan Türkiye olarak tarımda dışa bağımlı haldeysen, buğdayından hayvan yemine kadar ithal ediyorsan orada şapkanı önüne koyup düşüneceksin" şeklinde konuştu.